Firmy vnášajú zdravý životný štýl aj do kancelárií

Autor KS február 2017 -

Zelené steny, cykloparkovanie, sprchy, dostatok čerstvého vzduchu, terasy na oddych, relaxačné zóny či veľa prirodzeného svetla sú už dosť bežné požiadavky firiem pri výbere kancelárií.

Zdravý životný štýl je trendom aj pri zariaďovaní kancelárií; firmy chcú vytvoriť príjemnú atmosféru pre zamestnancov. „Nový trend vytvárania harmonického prostredia v kanceláriách je štandardom v zahraničí a pomaly prichádza aj do officov na Slovensku. Je reakciou a protiváhou k stresujúcej dobe, v ktorej žijeme,“ upozorňuje architektka Nasťa Ďžavíková zo štúdia forms architects. „Firmy chcú pre pracovníkov vytvoriť príjemné prostredie, ktoré pozitívne vplýva na ich psychickú pohodu. Ľudia sa potom lepšie sústredia na prácu.“

Relax v práci

Hitom v kanceláriách nájomníkov v niektorých budovách sú relax zóny. Firmy sa tak snažia zamestnancov odtrhnúť od celodenného sedenia pri počítači a odreagovať od stresu. V týchto relaxačných zónach si môžu ľudia osobne prediskutovať rôzne témy namiesto napr. písania e-mailov. „Spoločnosti kladú čoraz väčší dôraz na zdravé a pohodové pracovné prostredie. Súčasným trendom je totiž vyššia fluktuácia zamestnancov než v minulosti,“ konštatovala Lucia Šimeková zo spoločnosti Heitman, ktorá vlastní niekoľko administratívnych budov v Bratislave.
„Práca na celý život už nie je štandardom, preto si firmy svoje talenty musia strážiť a vytvárať im atraktívne prostredie. Nemalé prostriedky investujú do tzv. diversed workforce s viacerými funkčnými zónami, čím zvyšujú produktivitu zamestnancov a ostávajú žiadaným zamestnávateľom,“ doplnila L. Šimeková. Podľa nej, čoraz častejšie predstavujú tieto zóny miesto aj na šport – napríklad na stolný futbal, pingpongové stoly, ale aj tenis či basketbal.

Nároky na prostredie a služby

Požiadavky firiem na zdravé pracovné prostredie sa prejavujú nielen v zariaďovaní kancelárií, ale aj v nárokoch na služby a vybavenie administratívnych budov. Vyplynulo to aj z prieskumu spokojnosti nájomníkov v budovách Aupark Tower, BBC5, BBC4, BBC3 a CEOP, kde väčšina respondentov žiadala napríklad širšiu ponuku zdravých jedál a šalátov v kantínach, relaxačné zóny v budove, zeleň, viac miest pre bicykle či sprchy pre cyklistov.
Firmy vo svojich priestoroch dbajú na množstvo faktorov, ktoré spríjemňujú pobyt a prácu zamestnancom. Ide najmä o vhodnú, najlepšie prirodzenú klimatizáciu v miestnostiach, dostatok denného svetla a zelene, ergonomický nábytok, najradšej z prírodných upokojujúcich materiálov a farieb. Populárne sú tzv. zelené steny, ktoré zlepšujú klímu v miestnosti, počas horúčav znižujú teplotu a pôsobia upokojujúco.

Občerstvenie a párty v kancelárii

Pokiaľ ide o vybavenie, hitom sú napríklad fresh bary s ovocím na robenie štiav či smoothies v kuchynkách. Samozrejmosťou je dostatok nápojov a miestnosť na oddych. „Firma sa snaží zariadiť pracovisko tak, aby tam zamestnanci našli všetko potrebné nielen na prácu, ale aj na odreagovanie sa. Nie je výnimkou, že veľké firmy robia v relax miestnostiach aj klientske alebo zamestnanecké párty, ktoré čoraz viac nahradzujú teambuildingy mimo kancelárie,“ vysvetlil architekt Pavol Šuška z forms architects.

KS

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK