Jednoduchosť je niekedy rýchlejšia

Autor Jiří Přibyslavský marec 2017 -

Nové riešenia a IT architektúry šetria peniaze a čas. Predstavte si, že ste finančný riaditeľ. Čo by ste povedali na riešenie, ktoré dokáže zrýchliť finančný reporting tisícnásobne alebo ušetriť 400 pracovných dní v procese uzávierkových informácií?

Úloha finančných riaditeľov vo firmách sa komplikuje. Dnes už nestačí, aby sa starali o výkazníctvo, účtovníctvo či dane. Vyžaduje sa ich aktívne zapájanie do diania v podniku a monitoring situácie z hľadiska finančných, rizikových alebo strategických aspektov.
Nielen vo veľkých spoločnostiach majú na starosti zložité a ťažkopádne procesy. Situáciu navyše komplikuje, ak má firma viac informačných systémov, pokročilé požiadavky na finančné konsolidácie (v prípade holdingov) a ambíciu korporátneho riadenia cash flow. Alebo hoci aj veľký počet zákazníkov s pokročilými požiadavkami v oblasti billingu, riadenia pohľadávok a predaja.
Nové technológie však umožňujú aj do takýchto zložitých systémov vniesť jednoduchosť, a tým aj rýchlosť a úspory. Dokážu totiž masívne a vysoko efektívne spracovávať dáta priamo v pamäti.

Zjednodušenie štruktúry

Takzvané in-memory systémy umožňujú výrazne zjednodušiť procesy. Dokážu totiž eliminovať všetky pomocné kroky, ktoré boli kedysi nevyhnutné pre beh finančných operácií – dátové agregáty či pomocné výpočtové tabuľky. Len toto zjednodušenie vedie k redukcii dát zhruba o 70 percent.
Spojením dátového skladu a systému na riadenie zdrojov, čiže transakčného a analytického sveta, sa navyše stierajú rozdiely medzi operatívou, reportingom a analýzami.

Jednoduchšia práca s informáciami

Nové technológie umožňujú prácu s reportmi a analýzami v reálnom čase nad agregovanými informáciami a zároveň analýzu najmenších detailov na úrovni účtovných dokladov a ich položiek. Vedenia firiem vďaka takýmto riešeniam môžu zabudnúť na tabuľky a prezentácie či dokonca šanóny plné papierov. Manažéri dnes už vedia všetko prezentovať nad reálnymi dátami priamo na dotykovej obrazovke, kde dokážu okamžite upravovať predpovede, simulovať rôzne obchodné scenáre alebo skúmať dopady svojich potenciálnych rozhodnutí na zložité zostavy podnikových ukazovateľov.

Dynamické plánovanie

Preplánovanie, rekalkulácie v reálnom čase na základe nových informácií, zmeny vstupných parametrov, simulácie a nové scenáre priamo harmonizované s dátami a so štruktúrami informačného systému – to všetko nové in-memory technológie umožňujú. A to bez potreby ďalšieho spracovania v nadstavbových systémoch dátových skladov.
Súčasťou dynamického plánovania je aj hladké prepojenie manažérskeho účtovníctva, controllingu a s tým súvisiace alokácie a preúčtovanie nákladov, respektíve vývoj a úpravy nových nákladových modelov. Alebo aj predpovede cash flow na základe prediktívnych algoritmov, ktoré pomáhajú plne automatizovane a presne predpovedať krátkodobé finančné prostriedky a pripraviť tak priestor pre rozhodnutia.
Nové technológie prinášajú zefektívnenie a zrýchlenie každodenných finančných operácií, ako aj dlhodobých procesov v oblasti plánovania alebo riadenia rizík. Príkladom môže byť úspora 400 pracovných dní v procese uzávierkových operácií alebo tisícnásobné zrýchlenie finančných reportov, zmieňované švajčiarskou spoločnosťou Zurich Insurance Group.
Finančné oddelenia tak vďaka novým technológiám môžu vstúpiť do sveta, kde možno výsledky prezentovať v reálnom čase bez ohľadu na veľkosť a zložitosť spoločnosti.

Jiří Přibyslavský
konzultant pre analytiku a financie, SAP

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK