Personálne agentúry na Slovensku aktuálne

Autor JH marec 2017 -

Prehľad najväčších hráčov vo sfére HR pomáha firmám, ale aj jednotlivcom pri hľadaní práce alebo nových kolegov.

Desať najväčších a najvýkonnejších personálnych agentúr na Slovensku zamestnalo v roku 2016 viac ako 32 000 ľudí a pre firmy obsadilo 3 519 pracovných pozícií. V aktuálnom rebríčku top 10 sa umiestnili nielen celosvetovo známe značky, ale aj domáci hráči. Rebríček zverejnilo vydavateľstvo The Slovak Spectator a vyzerá takto:
1. Index Nosluš
2. Grafton Slovakia
3. Start Group
4. Lugera & Maklér
5. Adecco Slovakia
6. ManpowerGroup Slovensko
7. Edymax SE
8. McRoy Group
9. Eurotrade – SR
10. ProAct People Slovensko

Prvá v celkovom rebríčku, spoločnosť Index Nosluš, zamestnala najviac ľudí a na portáli Profesia zverejnila najväčší počet pracovných ponúk. Najväčšími priemernými tržbami za posledné tri roky sa zasa môže popýšiť Edymax a v ziskovosti viedol Eurotrade – SR. Najviac pozícií vo firmách sa však podarilo obsadiť spoločnosti Grafton Slovakia a najlepšie výberové konania podľa indexu RecruitRank realizovala v roku 2016 spoločnosť Start Group.

Pri určovaní rebríčka sa posudzovali kritériá:
- počet kmeňových zamestnancov (váha 32 %),
- celkový počet obsadených pozícií (20 %),
- počet agentúrnych zamestnancov (10 %),
- tržby za roky 2013 – 2015 (10 %),
- priemerný čistý zisk za roky 2013 – 2015 (10 %),
- skóre v RecruitRanku spoločnosti Profesia (10 %),
- počet zverejnených ponúk na portáli Profesia (8 %).
V prehľade nefigurujú personálne firmy špecializované na priame vyhľadávanie odborníkov alebo manažérov, tzv. headhunteri, nakoľko tie pri obsadzovaní pozícií používajú iné nástroje.

„V ročenke Career and Employment Guide pripravujeme analýzy o pracovnom trhu už 18 rokov,“ povedal Ján Pallo, riaditeľ vydavateľstva The Slovak Spectator. „Práve prehľad najväčších hráčov na trhu pomôže firmám, ale aj jednotlivcom, aby sa lepšie zorientovali pri hľadaní práce alebo nových kolegov.“

JH

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK