Erasmus má 30 rokov

Autor IL marec 2017 -

Patrí k najúspešnejším programom EÚ. Za tri desaťročia na ňom rôznym spôsobom participovalo asi 9 miliónov ľudí vrátane takmer 108-tisíc Slovákov.

Začalo sa to v roku 1987 skromným programom mobility pre vysokoškolákov (European Region Action Scheme for the Mobility of University Students); zapojilo sa doň vtedy 3 200 študentov z 11 krajín. Postupne sa rozvinul do ťažiskového programu, ktorý mladým ľuďom ponúka najmä príležitosť nadobudnúť skúsenosti a rozšíriť si obzory formou pobytu v zahraničí. Každoročne to využije takmer 300 000 študentov.

Plus znamená viac možností

Za 30 rokov sa program značne rozšíril a od roku 2014 mu k pôvodnému názvu pribudlo znamienko plus – čo symbolizuje širšiu škálu príležitostí pre viac ľudí. V súčasnosti poskytuje účastníkom z 33 krajín príležitosť absolvovať študijný pobyt a stáž či učňovskú prípravu na úrovni vysokoškolského i odborného vzdelávania a prípravy. Jeho účastníci môžu tiež vykonávať dobrovoľnícku činnosť, umožňuje výmeny mladých ľudí a pracovníkov vo všetkých oblastiach vzdelávania, odbornej prípravy a práce s mládežou. Okrem toho je viac otvorený aj ľuďom zo znevýhodneného prostredia.
Erasmus+ má na roky 2014 až 2020 rozpočet 14,7 mld. €, čo umožní podporiť spolu viac než 4 milióny uchádzačov. V záujme rozvoja svojej európskej dimenzie program prispieva aj na nadnárodné partnerstvá medzi rôznymi vzdelávacími inštitúciami, na oblasť športu alebo činnosti zamerané na vyučovanie a výskum európskej integrácie.

Bilancia hodná uznania

Podľa výročnej správy za rok 2015 umožnil Erasmus+ študovať, absolvovať odbornú prípravu, pracovať a vykonávať dobrovoľnícku činnosť v zahraničí 678 000 Európanom. V tom roku investovala EÚ celkovo 2,1 mld. € do viac ako 19 600 projektov, do ktorých sa zapojilo 69 000 organizácií.
V roku 2015 mohli vysokoškolské inštitúcie po prvý raz vyslať do krajín mimo Európy a z týchto krajín prijať viac než 28 000 študentov a pracovníkov. Najviac študentov vysielajú do zahraničia už stabilne Francúzsko, Nemecko a Španielsko. Naopak, najviac prijatých študentov evidujú Španielsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo.
Spätná väzba od účastníkov potvrdzuje užitočnosť programu Erasmus+: 94 % uvádza, že si zlepšili zručnosti, a 80 % cíti, že ich kariérne príležitosti sa zvýšili. Jednému z troch študentov, ktorí absolvujú zahraničnú stáž, ponúkne hostiteľská spoločnosť pracovné miesto.

Naša pozícia

Slovensko sa prvýkrát zapojilo do Erasmu v roku 1998 vyslaním 59 študentov; v roku 2015 to bolo už 10 300 osôb. Doteraz sa do programu zapojilo celkovo 107 700 Slovákov. Ich najbežnejšími destináciami sú Poľsko, Španielsko a Turecko. Naopak, Slovensko je najčastejšou voľbou Čechov, Nemcov a Španielov. Do roku 2020 sa očakáva zvýšenie rozpočtu pre Slovensko: z pôvodných 22 mil. v roku 2014 na 40 mil. €.
Počas tohto roka budú prebiehať na európskej, národnej i miestnej úrovni podujatia, ktoré majú zviditeľniť pozitívny vplyv programu Erasmus tak na jednotlivcov, ako aj na spoločnosť ako celok. Zároveň majú zúčastneným dať príležitosť diskutovať, ako by sa mal program vyvíjať v budúcnosti.

IL

Príbehy absolventov

Elías Pérez Carrera (Španielsko, 38 r.): Je spoluzakladateľom spoločnosti Quobis, špecializujúcej sa na unifikované komunikačné riešenia. Erasmus využil na postgraduálne štúdium inžinierstva v Paríži. Tamojšia skúsenosť mu umožnila posilniť sebadôveru na rozbeh vlastného podnikania. Elías chce teraz dať ďalším mladým ľuďom príležitosť získať rovnaké schopnosti a skúsenosti. Preto vo svojej firme hostí stážistov Erasmu.

Renee Vozelj (Slovinsko, 27 r.): „Erasmovské“ skúsenosti ho povzbudili, aby rozvíjal svoje vlastné podnikateľské nápady. Ešte v roku 2011, počas štúdia logistiky v Maribore, získal svoju prvú medzinárodnú skúsenosť: v Belgicku pomáhal s organizovaním miestneho festivalu. Zamiloval si belgické pivo a po návrate domov sa pustil do výroby svojho vlastného. Okrem práce v oblasti logistiky si pred dvoma rokmi tiež otvoril svoj pivovar v Slovinsku.

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK