S Mercedesom G 650 Landaulet na africkom safari

Autor Jens Meiners marec 2017 -
S Mercedesom G 650 Landaulet na africkom safari Ampnet

Zvonka zväčšené „géčko", zvnútra Maybach de luxe s masírovacími sedadlami a stolíkom na šampanské: v exotike je ako doma.

Filozof Peter Sloterdijk vraj prvý oboznámil Západ s významom svahilského slova „wabenzi“ – označuje politika-papaláša. Inak povedané, človeka, ktorý sa vozí v aute „Benz“. Kedy ste sa naposledy cítili v aute privilegovane a exkluzívne? My sme tento pocit zakúsili vďaka vývojárom Daimleru vedeným Gunnarom Güthenkem, ktorí sa rozhodli osvedčený model triedy G premeniť na vozidlo extrémov: Mercedes-Maybach G 650 Landaulet.

Extramodel v limitovanej edícii

Už samotné označenie modelu prezrádza dôležité detaily: Základom je model triedy G, v tomto prípade však agresívny extramodel s rozšíreným rozchodom kolies a vysoko položenými nápravami, s ktorými sa svetlá výška zvyšuje na úctyhodných 45 centimetrov. Pod kapotou už nenájdeme tradičný osemvalec, ale len v malom množstve vyrábaný šesťlitrový 12-valec AMG s prepĺňaním dvoma turbodúchadlami.
Oceľovú strechu nahradila zabudovaná sťahovacia strecha zo špeciálneho plátna. A nakoniec, aby vytvorili priestor pre „prvú triedu“ – ktorú predstavujú sedadlá z Mercedesu-Maybach triedy S – predĺžili vývojári rázvor náprav takmer o 58 centimetrov. Vzhľadom na to bol tento model zaradený do programu Maybach. Šéf Daimleru Dieter Zetsche bol konceptom taký nadšený, že mu hneď dal zelenú a pôvodne naplánovaný počet kusov limitovanej edície zvýšil na magických 99.

Rýchly a nezastaviteľný off-road

Cenu za toto výnimočné vozidlo zatiaľ nestanovili, ale neprekvapilo by nás, keby sa vyšplhala aj na pol milióna eur. Napriek tomu tipujeme, že nebude problém vypredať túto limitovanú edíciu v krátkom čase. Naše dojmy z vozidla môžu byť sotva pozitívnejšie. Toto „géčko“ už na prvý pohľad vyzerá, že ho nič nezastaví: stojí na polírovaných 22-palcových kolesách a pneumatikách s rozmermi 325/55 R 22, uloženými pod širokými, čiastočne lakovanými blatníkmi z uhlíkových vláken. Nezáleží na tom, či cesta vedie cez balvany, hlboké výmole alebo bahnistý terén – tento opulentný off-road prekoná všetky nástrahy. A vďaka jeho extrémnej svetlej výške zostanú kríky a nízky porast, ktoré sa dostanú medzi kolesá, väčšinou nepoškodené. Ako pri každom modeli triedy G, patria k štandardnej výbave auta aj redukčná prevodovka a tri uzávierky diferenciálu.
Zvuk motora s výkonom 630 koní je v porovnaní s verziou AMG síce o čosi tlmenejší, avšak stále ho nemožno prepočuť a slúži tak zároveň ako indikátor enormného jazdného výkonu landauletu. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h vybaví tento off-road napriek 3,3 tonám prevádzkovej hmotnosti a hranatej aerodynamike za menej ako šesť sekúnd. Za priaznivých podmienok môže byť jeho maximálna rýchlosť pokojne až 250 km/h. A aj keď auto nie je určené na rýchlu jazdu, ak dostane šofér zo zadného sedadla príslušný príkaz, dokáže zrýchliť ako blesk.

Interiér pôžitku

Vodič vládne kokpitu, ktorý sa od regulárneho plne vybaveného modelu triedy G odlišuje len v nepatrných detailoch. Prístrojová doska sa vyznačuje celkovo svojským, súčasne však výrazne starosvetským šarmom.
A ako to vyzerá vzadu? Tam sa tento off-road prezentuje z úplne inej stránky: všetko dýcha žiarivým komfortom. Sedadlá Maybach možno veľkoryso upraviť až na lôžka. Celkový pocit komfortu dotvára masážna funkcia sedadiel či vyklápacie stolíky, ktoré sa dobre hodia napríklad aj na podávanie šampanského. Stredová konzola a dve palubné priehradky v zadnej časti pochádzajú z kokpitu triedy G a vyzdvihujú špecifický charakter tohto modelu. Osem kožených úchytiek, tkaný koberec, nadýchané vankúše a elektricky ovládateľná sklená priehradka (stlačením tlačidla sa prestavuje z transparentnej na nepriehľadnú) kompletizujú obraz neprekonateľne luxusného priestoru pre pasažierov. Za drobný nedostatok by sa dal považovať fakt, že v ponuke sa nevyskytuje alternatíva k obligátnym aplikáciám z uhlíkových vlákien. K tomuto Maybachu by sa viac hodilo vzácne drevo.
Elektricky ovládaná sťahovacia strecha zo špeciálneho plátna, ktorá pokrýva zadnú časť vozidla, sa zroluje približne do 20 sekúnd. A s otvorenou strechou si potom človek tento off-road naozaj vychutná. Jej prednosti môže oceniť napríklad pri jazde divočinou, s čerstvým vetrom vo vlasoch, užívajúc si spoločnosť veľkých zvierat a obdivné pohľady okolia. Takže teraz vieme, ako si žije wabenzi.

Jens Meiners
Auto-Medienportal

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK