Vzdelávací systém je málo orientovaný na prax

Autor JF marec 2017 -

V automobilovom priemysle SR chýba 14 000 kvalifikovaných pracovníkov.

Podľa Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR je tento stav alarmujúci a treba transformovať vzdelávací systém pre potreby praxe. Zväz vyzýva kompetentné orgány konať.
Aj pre toto odvetvie je určené duálne vzdelávanie na stredných školách (85 % chýbajúcich pracovníkov sa týka SŠ kvalifikácií) a študijné programy na vysokých školách, ktoré pripravujú absolventov pre potreby praxe. „To však stále nestačí. Je nevyhnutné nastaviť systém tak, aby sa kontinuálne a dlhodobo vytvárali podmienky pre prísun kvalifikovaných zamestnancov do našich závodov,“ upozornil prezident ZAP SR Juraj Sinay.
Zväz má pripravený koncept dlhodobého prísunu kvalifikovaných zamestnancov. Opatrenia možno zhrnúť do krokov:
• zvýšiť reálnu podporu duálneho vzdelávania zo strany vlády,
• zaviesť inštitút profesijného bakalára (t. j. už pripraveného do pracovného procesu),
• VŠ vzdelávanie spojiť s intenzívnou priebežnou praxou,
• nastaviť súvislé 5-ročné štúdium na vysokých školách, s 1-2 semestrami povinnej praxe.
Potrebu transformácie potvrdzuje aj prieskum Študentskej rady vysokých škôl na vzorke 7 090 účastníkov. Študenti za najväčší problém považujú práve nedostatok praxe počas štúdia (65,5 %), a to bez ohľadu na pohlavie, stupeň štúdia, región či študijný odbor.

Duál tu je, no nestačí

Pre potreby automobilového priemyslu je dnes v duálnom systéme vzdelávania zapojených 70 zamestnávateľov a 873 žiakov, ktorí študujú na 23 stredných odborných školách v 16 učebných a študijných odboroch. V budúcom školskom roku duál ponúkne ďalších 1 089 učebných miest. „Teší nás, že počet zapojených má stúpajúcu tendenciu. V druhom ročníku dnes študuje 243 a v prvom ročníku 630 žiakov,“ skonštatoval Július Hron, predseda Vzdelávacej komisie ZAP SR. „Z celého systému vzdelávania však vieme využiť prvých 4-tisíc žiakov najskôr o tri roky. No kvalifikovaných zamestnancov potrebujeme už dnes. Preto okrem systémových krokov sú potrebné aj okamžité riešenia, aby sme predišli krízovým situáciám,“ dodal. Takýmito riešeniami sú napríklad rekvalifikácie.
JF

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK