Správnym jedlom proti chorobám

Autor ZZ február 2016 -

Kardiovaskulárne ochorenia, vysoký cholesterol, cukrovka, obezita, ateroskleróza, rakovina... Príčina týchto civilizačných chorôb tkvie najmä v súčasnom životnom štýle, ktorý charakterizuje nedostatok pohybu, nadmerný príjem energeticky bohatých potravín, stres, fajčenie.

Prevencia účinnejšia ako lieky

Štatistické údaje Národného centra zdravotníckych informácií ukazujú, že na prvých priečkach chorobnosti a úmrtnosti na Slovensku sú ochorenia kardiovaskulárneho systému: akútny infarkt, mozgová príhoda, ischemická choroba srdca. Nelichotivú bilanciu dopĺňa MUDr. Iveta Vaverková zo Združenia pre zdravie a výživu (ZZV): „Nadváha a obezita sa týkajú 57 percent našej populácie. Počet Slovákov, ktorí trpia cukrovkou, sa každý rok zvyšuje; dnes ju má diagnostikovanú 6,3 percenta.“

S civilizačnými neduhmi úzko súvisí ešte jedna štatistika. Na Slovensku sa v roku 2013 spotrebovalo viac ako 84 miliónov balení liekov, viazaných na lekársky predpis. Z toho najviac, skoro 30 miliónov balení, súviselo s kardiovaskulárnymi ochoreniami a aj ďalšie miesta obsadili lieky na civilizačné choroby.

Je ťažké, až nemožné zvrátiť civilizačné ochorenie znova do podoby úplného zdravia. Ale vyhnúť sa mu, či aspoň zmierniť jeho stav môžeme – ak budeme k svojmu životnému štýlu pristupovať aktívne. Správnym stravovaním a životosprávou možno pozitívne ovplyvniť viacero rizikových faktorov.

Rozhodujúce sú cukry a tuky

Podľa MUDr. Alžbety Béderovej zo ZZV kľúčovú rolu v príčinách civilizačných ochorení zohrávajú cukry a tuky, pričom dôležité nie je množstvo, ale ich štruktúra. „Najnebezpečnejšie sú tzv. rýchle cukry, teda monosacharidy a disacharidy; tie by sa mali podieľať na našej strave len jednou desatinou,“ upozorňuje. „Pri nadmernom príjme sú príčinou obezity a cukrovky so všetkými následkami. Lepšie je preto vyberať si polysacharidy ako škrob a vláknina, ktoré majú mnoho zdravotných benefitov,“ odporúča doktorka Béderová.

Pri tukoch zasa platí tretinové pravidlo. Jednou tretinou sa na tvorbe energie majú podieľať živočíšne tuky. Druhú tretinu zastupujú mononenasýtené mastné kyseliny, ktorých najznámejším predstaviteľom je kyselina olejová. Hlavným zdrojom sú rastlinné oleje, hlavne olivový, doplnkovým semená a oriešky. Zvyšnú tretinu zabezpečujú pre zdravie mimoriadne významné polynenasýtené mastné kyseliny, známe ako omega-3 a omega-6. Ide o esenciálne tuky, ktoré si nevieme vyrobiť, ale naše telo ich potrebuje. Prvé nájdeme hlavne v tuku rýb a morských živočíchov, druhé sú prítomné predovšetkým v rastlinných olejoch.

Čoho sa zdržať, čo uprednostniť

Dôležitým faktorom, ktorý neradno ignorovať, sú rizikové potraviny: rýchle cukry, sladené nápoje, tučné mäso a mäsové výrobky, údeniny s vysokým podielom soli a skrytého tuku, slané pochutiny, jedlá rýchleho občerstvenia, vysmážané pokrmy s obsahom transmastných kyselín. To všetko by sme z našej stravy mali vyškrtnúť.

Na druhej strane, stále nekonzumuje dosť pokrmov s ochranným efektom, ako je ovocie, zelenina, celozrnné potraviny, strukoviny, ryby a tzv. funkčné potraviny. MUDr. Béderová vysvetľuje: „Sú to bežné potraviny, ktoré obsahujú zložky s významnými ochrannými účinkami a pozitívne ovplyvňujú jednu alebo viac telesných funkcií, napr. vláknina, bifidobaktérie, polynenasýtené mastné kyseliny, cholíny, rastlinné steroly a stanoly, peptidy a podobne.“ Priaznivo pôsobia na metabolické procesy, srdce, krvný tlak a hladinu cholesterolu, upravujú trávenie, posilňujú imunitu, spomaľujú starnutie, sú prevenciou proti obezite, osteoporóze, majú protirakovinové a antioxidačné účinky.

Dlhá cesta k zdraviu

Potraviny ako také nevyliečia civilizačné choroby. Ale zmena jedálneho lístka a stravovacích návykov môže výrazným spôsobom prispieť k zmierneniu nebezpečenstva pri chorých pacientoch a zároveň môže pôsobiť preventívne u ľudí, ktorým sa civilizačné ochorenia zatiaľ vyhýbajú. Najmä mladšie vekové kategórie a deti by sa mali čo najskôr preorientovať na pestrú, zdravú a vyváženú stravu, do ktorej nepatria rizikové potraviny, priveľa soli, rýchlych cukrov a živočíšnych tukov. A netreba zabúdať na dostatok pohybu. Len v takom prípade je šanca hrozivé štatistiky zmeniť.

ZZ/TA

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK