Veľké korporácie tu s nami sú a zostanú

Autor FM/WEF marec 2017 -

Svetovému biznisu dominujú gigantické korporácie: menej ako 10 percent spoločností vytvára 80 percent všetkých firemných ziskov. Ale obry globálneho biznisu čelia veľkým výzvam: ako zvládnuť svoju enormnú veľkosť, vytvárať nové produkty a prispievať k rozvoju spoločnosti.

Svetové ekonomické fórum v Davose zasadalo pod mottom „Responzívne a zodpovedné líderstvo“. A nadnárodné korporácie veľmi chcú, aby sa v zrkadle verejnej mienky spájal tento princíp práve s nimi. Zhodli sa na tom aj šéfovia popredných výrobných, technologických a finančných spoločností, ktorí sa stretli na jednom pódiu v rámci panelovej besedy „Na veľkosti záleží: budúcnosť veľkého biznisu".

Nemáme z nich príliš dobrý pocit

Čoraz viac spotrebiteľov nemá dobrý pocit, keď vidia gigantické rozmery a rastúcu moc veľkého biznisu. „To, že dnes diskutujeme o tejto téme, je jasným posolstvom, že v posledných desiatich rokoch niečo nebolo v poriadku. Znenazdania sme sa začali pýtať: Byť veľkým je dobré alebo zlé?,“ povedal Sunil Bharti Mittal, prezident Bharti Enterprises. Táto indická korporácia podniká najmä v telekomunikáciách, poľnohospodárstve a vo finančnom sektore.
Ako kritiku globálneho biznisu možno chápať aj nedávne víťazstvá populistických hlasov v prezidentských voľbách v USA a v hlasovaní o brexite. „Najväčšie riziko, ktorému čelíme, je, že stratíme náš mandát. Mali sme licenciu na určitý čas a spoločnosť chcela, aby firmy rástli; tento mandát sa však stáva slabším a slabším,“ varoval Tidjane Thiam, generálny riaditeľ Credit Suisse.
Diskutujúci v paneli sa zhodli, že veľký biznis potrebuje „nový príbeh“, ktorý by artikuloval jeho prínos pre spoločnosť. „Aké percento svetových firiem má 80 percent pracovných miest?“ pýta sa Andrew N. Liveris, šéf americkej The Dow Chemical Company. „Tam je ten príbeh. Dookola nás prosperujú malé a stredné podniky – a každé pracovné miesto, ktoré vytvorím, vyprodukuje päť ďalších,“ dodáva.

Inovácie musia byť trvalý stav firmy

Účastníci stretnutia zdôrazňovali aj význam inovácií. Pri investovaní do inovácií však treba počítať s dlhými časovými horizontmi – tým sa riadi aj Alphabet, holdingová spoločnosť vlastniaca internetový gigant Google. Viceprezidentka a CFO Alphabetu Ruth Poratová priblížila: „Robíme investície ako beh na dlhé trate. Musíte byť stále sústredení na inovácie, inak budete vyradení z hry.“
Mocné trhové sily však môžu odvrátiť pozornosť od tohto typu investovania. Podľa Martina Sorrella, šéfa britskej reklamnej spoločnosti WPP, sa od krízy roku 2008 kládol väčší dôraz na krátkodobú výkonnosť. „Systém je orientovaný krátkodobo,“ upozornil. „Následkom toho sú investície do inovácií a budovania značky inkrementálne (čiastkovité) a nie fundamentálne,“ upozornil.

Firma súčasne veľká aj malá

Dôležitým faktorom stimulovania inovácií vo firmách je vytváranie nových štruktúr – čo pre veľké spoločnosti obvykle predstavuje problém. Upozornil na to aj M. Sorrell. „Našou prioritou číslo jeden je využívanie výhody veľkosti – ale vo veľkých spoločnostiach to ide proti snahe o uchovanie podnikavosti a inovatívnosti,“ povedal.
A riešenie? Spoločnosť musí byť podľa šéfa WPP súčasne veľká aj malá – rozdelená na menšie jednotky a potom „je výzvou nájsť spôsob, ako ich primäť, aby pracovali spoločne“.

Bude lepšie alebo horšie?

Fenomén gigantických korporácií tu s nami je a aj zostane, zhodujú sa lídri svetového biznisu. A možno „bude horšie“. Podľa A. N. Liverisa smerujeme k svetu, kde veľké firmy budú niečo ako štáty. Ďalší účastníci predpovedali, že o desať rokov pripadne na ešte menej spoločností ešte vyšší podiel sumy ziskov ako dnes.
Napriek tomu však môžu daný stav zmeniť nové sily. Podľa S. B. Mittala by to mohli byť dotácie pre malé firmy a podľa R. Poratovej technológie; tie umožnia zdokonaliť biznis malých subjektov, čím sa zníži miera koncentrácie ziskov v tých veľkých.

FM/WEF

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK