Bude Slovensko v prvej línii vývoja áut bez šoféra?

Autor JF/TS marec 2017 -
Peter Pellegrini v autonómnom aute Peter Pellegrini v autonómnom aute

Entuziastický podpredseda vlády Pellegrini sa o to chystá bojovať – ale: podporia to zahraničné automobilky, ktoré v konečnom dôsledku plánujú z nových technológií profitovať?

Zámerom tímu Petra Pellegriniho je urobiť z úseku diaľnice Bratislava – Brno testovaciu dráhu na technológie potrebné na bezpečnú premávku automatických či navzájom prepojených vozidiel. Nedávno na túto tému zorganizoval stretnutie štátnych tajomníkov a zástupcov automobilového a IT priemyslu a univerzít s účasťou eurokomisára Maroša Šefčoviča.

Česi sú vpredu aj tu

Slovensko by sa podľa vicepremiéra malo stať lídrom nielen vo výrobe automobilov, ale aj v inováciách. Problém však odzrkadľuje fakt, že bezprostredne nebolo známe stanovisko nijakého z automobilových výrobcov k slovenskému návrhu. Pred novinárov sa po uvedenom stretnutí postavil len prezident Zväzu automobilového priemyslu SR, profesor košickej techniky Juraj Sinay, ktorý s návrhom sympatizuje, hoci termíny vytýčené vicepremiérom (osadenie diaľnice technológiami v horizonte 2018 až 2019) sa mu nezdajú byť príliš reálne. Navyše, P. Pellegrini a M. Šefčovič priznali, že v Európe existuje už najmenej päť podobných konkurenčných projektov. Podľa J. Sinaya sa na jednom z nich už dohodli aj Česi s Nemeckom – čo mu nebráni, aby veril, že sa rovnako dohodnú aj so Slovenskom. Posťažoval sa však, že „sú vo všetkom rok pred nami“.

Európska iniciatíva a súťaž

Subjektívne je naozaj dosť ťažko si predstaviť, že by francúzske alebo nemecké automobilky zverili nejakú časť svojich špičkových vývojových aktivít Slovákom. No možno majú slovenské politické špičky potrebnú presviedčaciu schopnosť (alebo to dopadne „ako vždy“?).
Prinajmenšom možno s veľkou pravdepodobnosťou počítať s podporou Európskej komisie, ktorej sa podobné projekty páčia. „Reagujeme na európsku iniciatívu, keď sa začína veľmi intenzívne hovoriť o potrebe čoraz viac pracovať na projektoch, ako sú autá, ktoré vedia jazdiť úplne autonómne, alebo autá, ktoré navzájom počas jazdy komunikujú, vymieňajú si svoje informácie,“ opísal Pellegrini na brífingu po stretnutí.
„Ide o súťaž medzi krajinami. Testovacie dráhy v rámci jednotlivých krajín už existujú, tá mapa je ešte relatívne veľmi riedka, a preto pevne verím, že Slovensko bude ďalším bodom na tej mape v rámci EÚ a bude patriť k lídrom,“ zdôraznil vicepremiér. Podľa neho by mohla vzniknúť aj testovacia dráha, ktorá by spájala Bratislavu nielen s Českou republikou, ale aj s Rakúskom a Maďarskom.

Buďme progresívni a inovatívni

Časť projektu by mohol podľa Pellegriniho financovať automobilový priemysel, časť telekomunikační operátori a štát sa chce uchádzať aj o európske prostriedky. „Primárne sa budeme snažiť získať zdroje externé, a nie zo štátneho rozpočtu. Nemáme zatiaľ veľkú predstavu, či to môže stáť 5 alebo 20 miliónov eur,“ konštatoval.
Smer je vytýčený, ambície sú veľké a prevyšujú politické horizonty, ako zdôraznil vicepremiér. „Nemôžeme dlhodobo tvoriť svoju politiku vždy v horizontoch volebného obdobia. Toto zasadnutie bolo o budúcnosti a vízii krajiny na dlhé roky dopredu. Dnes možno tvoríme základy pre budúcnosť Slovenska, aby sa v nasledujúcich rokoch mohlo pýšiť tým, že sme síce malá krajina, ale veľmi progresívna a inovatívna,“ uzavrel.

JF/TS

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK