Šariš Japoncom

Autor Andrea Devánová marec 2017 -

Spoločnosť Asahi dokončila nákup bývalých podnikov SABMiller v Európe, medzi nimi značiek Šariš a Pilsner Urquell.

Japonský pivovarnícky koncern Asahi je od 1. apríla novým vlastníkom viacerých pivovarov v Českej republike, na Slovensku, v Poľsku, Maďarsku a Rumunsku. Týka sa to najväčšieho výrobcu piva v ČR, ktorým je Plzenský Prazdroj, ako aj pivovarov Dreher (Maďarsko), Kompania Piwowarska so značkami Zubr, Tyskie a Lech, Ursus (Rumunsko) a Topvar so značkami Šariš a Smädný Mních. Asahi, ktorý je 12. najväčším výrobcom piva na svete, ich kúpil od koncernu Anheuser-Busch InBev za 7,3 miliardy eur. Organizácia týchto podnikov odteraz nesie názov Asahi Breweries Europe Ltd. a je súčasťou Asahi Group Holdings s centrálou v Tokiu. Regionálna centrála je v Prahe.

Ryoichi Kitagawa z Asahi Group k tomu uviedol: „Posledných 24 mesiacov bolo pre našu spoločnosť obdobím transformácie. V októbri 2016 spoločnosť Asahi dokončila akvizíciu bývalých podnikov SABMiller v Taliansku, Holandsku a vo Veľkej Británii, ktoré zahŕňajú predovšetkým značky Peroni, Grolsch a Meantime. Teraz sme k nášmu portfóliu pridali aj podniky SABMiller v strednej Európe.“

Uvedené stredoeurópske pivovary patrili pôvodne svetovej pivovarníckej dvojke, koncernu SABMiller, ktorý bol vlani pohltený svetovým lídrom Anheuser-Busch (AB) InBev. Spojenie dvoch najväčších producentov piva na svete protimonopolné úrady schválili, ten európsky však nariadil, že AB InBev musí pre hroziacu dominanciu na európskom trhu časť získaných aktív predať.

AD/JF

rsz dsc02809

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK