Vytvorte vo firme pohodové priestory, ľudia budú kreatívnejší

Autor Microsoft marec 2017 -
Respite Room – možno jeden z najlepších nápadov od Microsoftu vôbec? Respite Room – možno jeden z najlepších nápadov od Microsoftu vôbec?

Zmena prostredia a občasné malé zastavenie podporujú tvorivé myslenie. Firmy by podľa toho mali dizajnovať pracoviská, od ktorých očakávajú inovácie.

Spoločnosť Microsoft sa postavila pred nové výzvy. Nedávno predstavila sériu modulov Creative Spaces určených na podporu kreatívnych činností vo firme. Vyrába ich v spolupráci so spoločnosťou Steelcase.

Podľa prieskumu, ktorý zadali obidve značky, zamestnávatelia vnímajú kreativitu ako zásadnú zamestnaneckú zručnosť. Preto ju všemožne podporujú a tomuto cieľu podriaďujú rôzne aspekty pracovného prostredia. Veľa organizácií pritom investuje do technológií a pracovného priestoru ako do oddelených entít, namiesto toho, aby k problému pristúpili holisticky. To oslabuje výsledky ich snáh.

Prieskum zameraný na podmienky tvorivej práce potvrdil, že kreativita je proces, do ktorého možno zapojiť každého a ktorý si vyžaduje rozličné personálne konštelácie aj technické vybavenie. Ľudia v rámci tvorivého procesu potrebujú pracovať niekedy samostatne, inokedy vo dvojiciach alebo v skupinách rôznej veľkosti. Využívajú pritom plejádu IT zariadení, mobilných aj pevne integrovaných do fyzického pracoviska. Veľkú úlohu hrá dizajn priestorov, v ktorých sa zdržiavajú.

Microsoft a Steelcase predstavili päť typov pracovných miestností koncipovaných tak, aby podporovali jednotlivé módy tvorivej aktivity: Focus Studio pre jednu osobu, Duo Studio pre dvoch, Ideation Hub ako salónik pre brainstormingy, väčší Maker Commons pre neformálne workshopy a napokon aj pohodový Respite Room.

MS

rsz creative spaces focus studio1

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK