Nezamestnanosť na Slovensku sa javí ako neriešiteľná

Autor JF marec 2017 -
Nezamestnanosť na Slovensku sa javí ako neriešiteľná Pixabay

Mnohí nezamestnaní sú aj nezamestnateľní, preto bude treba dovážať kvalifikovaných pracovníkov zo zahraničia.

Tomu, aby sa ľudia bez práce uplatnili na trhu, bráni slabé vzdelanie, neefektívna podpora regiónov, či bariéry podnikania, vyplýva z analýzy Podnikateľskej aliancie Slovenska. Nezamestna(teľ)ných je pritom zjavne viac ako uvádzajú oficiálne štatistiky; v tých chýbajú najmä rómske komunity.

Aj po poklese je tu štvrť milióna nezamestnaných

Nezamestnanosť na Slovensku klesla už na 8,39 % – čo je februárový údaj Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (UPSVAR); medziročne je to menej o 1,70 p. b. Disponibilných uchádzačov o zamestnanie je 228 665, celkovo je uchádzačov o zamestnanie 267 21. Napriek tejto štvrťmiliónovej armáde nezamestnaných plus ďalším, ktorí nie sú v evidencii (možno 100 000) sa firmám nedarí zaplniť voľné miesta. UPSVAR eviduje vyše 48 500 voľných pracovných miest, portál Profesia inzeruje vyše 14-tisíc ponúk. Mnohí zamestnávatelia zúfalo hľadajú nových pracovníkov, aby mohli rozširovať výrobu, ale nachádzajú ich len málo. Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) navrhuje vláde „desatoro“ opatrení v tejto oblasti, analytik PAS Jozef Hajko však pripúšťa, že sa možno nebudú realizovať a firmy budú musieť nájsť cesty, ako zamestnať uchádzačov zo zahraničia. „Je to jedna z bariér podnikania a ekonomického rastu na Slovensku,“ varoval výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský.

Štatistiky sú prikrášlené

Ukazuje sa, že voľné pracovné sily sú v iných regiónoch, ako ponuky práce a nie sú dosť vzdelané a schopné zvládnuť ponúkanú prácu. Podnikatelia nie sú, navyše, dosť motivovaní, aby priniesli prácu do regiónov, kde sú voľné pracovné sily.

Ďalší problém: štatistiky nezamestnanosti nie sú presné, pretože napríklad nezahŕňajú niektoré odlúčené skupiny obyvateľstva – najmä rómske komunity. PAS odhaduje, že je v nich ďalších asi stotisíc reálne nezamestnaných. Aj to patrí k dôvodom, prečo je nezamestnanosť v Slovenskej republike stále vyššia ako v susedných štátoch. Podiel dlhodobej nezamestnanosti na Slovensku je jeden z najvyšších v EÚ. Nezamestnanosť teda môže byť vážnejším problémom, ako ukazujú oficiálne merania.

JF

 

Desatoro opatrení od PAS na znižovanie nezamestnanosti

● vypracovať lepšiu metodiku na meranie miery nezamestnanosti;

● využívať najefektívnejšie opatrenia na znižovanie nezamestnanosti a pravidelne ich vyhodnocovať;

● odbremeniť najnižšie zárobky odpočítateľnými položkami zo sociálnych odvodov;

● zrušiť alebo aspoň odstupňovať minimálnu mzdu podľa regiónov a veku zamestnancov;

● predstaviť zásadnú reformu vzdelávacieho systému;

● zrušiť štátnu investičnú pomoc prípadne ju udeľovať súťažnou formou a s dôrazom na efektívnosť;

● vytvárať lepšie podmienky na podnikanie v regiónoch;

● prijímať opatrenia, ktoré skvalitňujú podnikateľské prostredie;

● venovať pozornosť podpore malým a stredným podnikom a osobitne živnostníkom;

● poskytnúť samosprávam viac financií a kompetencií na prácu s rómskymi komunitami;

● budovať na Slovensku znalostnú ekonomiku.

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK