Slovensko sa drží vysoko v sentimente investorov

Autor Markus Halt apríl 2017 -

Zahraniční investori pôsobiaci na Slovensku považujú našu krajinu za druhú najatraktívnejšiu v regióne, hneď po Českej republike.

Spoločný prieskum štyroch zahraničných obchodných komôr a agentúry Advantage Austria ukázal, že oslovení zahraniční investori hodnotia Slovenskú republiku ako druhú najatraktívnejšiu lokalitu pre investície v strednej a východnej Európe. Tak ako v uplynulých rokoch, na 1. mieste je Česká republika. Za Slovenskom nasledujú Estónsko, Slovinsko a Poľsko. Vo vyjadrení známkou ako v škole vychádza hodnotenie týchto krajín na dve mínus až trojku (graf).

Stagnácia hodnotenia – vinou korupcie

Napriek udržaniu pozície, hodnotené parametre Slovenska poklesli tradične nepatrný náskok Česka sa zväčšil. Poklesol podiel tých firiem, ktoré by svoju investíciu na Slovensku aj za dnešných podmienok zopakovali, A to z 85 na 79 %, čo je najnižšia hodnota od zavedenia prieskumu v roku 2004.

Podľa Vladimíra Slezáka, prezidenta Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (SNOPK) a generálneho riaditeľa spoločnosti Siemens sú to zreteľné signály, že medzinárodná konkurencieschopnosť krajiny aj napriek priaznivej konjunkturálnej situácii stagnuje. „Vláda tu má ešte veľa čo robiť. Okrem problémov na pracovnom trhu by to predovšetkým znamenalo zaoberať sa bojom proti korupcii a neserióznym praktikám vo verejnom obstarávaní“, povedal V. Slezák.

Nadšenie z konjunktúry

Pokiaľ ide o ich vlastné podnikanie, zahraniční investori na Slovensku označujú konjunkturálnu situáciu za takú pozitívnu, aká za posledných 8 rokov ešte nebola. Ešte priaznivejšie hodnotí 176 zúčastnených firiem svoju vlastnú ekonomickú situáciu. Štyri z desiatich firiem preto majú v úmysle zamestnať nových pracovníkov. Pre väčšinu z nich však predstavuje brzdu vývoj na trhu práce. 45 % opýtaných firiem hodnotí súčasnú hospodársku situáciu na Slovensku pozitívne, čo je najlepší výsledok od roku 2009. Pre ďalších 47 % sa situácia javí ako uspokojivá. Z predpokladu zlepšenia v ďalšom priebehu tohto roka vychádza 35 % firiem; mierna väčšina, 53 %, očakáva nezmenenú celkovú hospodársku situáciu.

MH/JF

 

Známkovanie krajín SVE investormi

rsz graf page0001

Pozn. hodnotenie ako v škole – 1 je najlepšia, 5 najhoršia

 

Na prieskume sa podieľali:

rsz 2vysledky prieskumu 2017 page 001

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK