Košice ako východiskový bod spoznávania lokalít UNESCO

Autor Miroslava Šeregová Hnatková apríl 2017 -

Návštevník regiónu sa môže z Košíc dostať autom do 100 minút až k 18 pamiatkam a lokalitám Svetového dedičstva UNESCO.

Takáto dobrá dostupnosť veľkého počtu medzinárodne ocenených pamiatok je akousi spoločnou charakteristikou regiónu, tvoreného inak dosť rôznorodými územiami. Organizácia Košice Región Turizmus vyzdvihla tému „UNESCO na dosah“ ako identifikátor destinácie, ktorý má potenciál pritiahnuť pozornosť návštevníkov. Má tak väčšiu šancu presadiť sa v v konkurencii tradičnejších destinácií.

2016: Rekordná návštevnosť v Košickom kraji

Čerstvé štatistiky ukázali, že Košice región, teda Košický samosprávny kraj, dosiahol v roku 2016 najvyšší rast návštevnosti spomedzi krajov SR. „Týka sa to tak návštevnosti, ako aj počtu prenocovaní. Navyše, 347-tisíc návštevníkov za rok 2016 znamená, že naša destinácia dosiahla turistický záujem porovnateľný s doposiaľ najúspešnejším rokom 2008,“ konštatovala výkonná riaditeľka organizácie Lenka Vargová Jurková.
V porovnaní s rokom 2015 navštívilo kraj o 27 % domácich a 38 % zahraničných návštevníkov viac, čo je v oboch kategóriách suverénne najvyšší nárast na Slovensku. Región viedol aj v raste počtu prenocovaní, ktorý dosiahol 21 %. Tržby za ubytovanie medziročne narástli o viac ako dva a pol milióna eur, teda o 16 %. „Z rastu návštevnosti a prenocovaní, pochopiteľne, profitovali lokálni podnikatelia a poskytovatelia služieb; ide teda o potrebný impulz pre náš región,“ zdôraznila riaditeľka.

Podpora pre rozvoj TOP lokalít

Využitie veľkej hustoty lokalít UNESCO na propagáciu turizmu v regióne predstavuje moderný prístup v destinačnom manažmente. Je však potrebné mať tieto lokality v dobrom stave z hľadiska návštevníkov. „Medzi pamiatkami UNESCO sú aj také, ktoré okrem propagácie potrebujú tiež istý rozvojový impulz. Preto sa – s podporou krajskej samosprávy a v spolupráci s aktérmi cestovného ruchu – snažíme o zlepšenie najmä turistickej infraštruktúry,“ doplnila L. Vargová Jurková. Košice Región Turizmus preto v tomto roku prišiel s novým finančným mechanizmom podpory s označením TOP lokality.

MS/JF

Viac na www.kosiceregion.com

 

18 x UNESCO na dosah

V Košickom kraji:

Dobšinská ľadová jaskyňa

Jasovská jaskyňa

Gombasecká jaskyňa

Jaskyňa Domica

Krásnohorská jaskyňa

Ochtinská aragonitová jaskyňa

Vihorlatský prales

Spišský hrad

Žehra (kostol Ducha Svätého)

Ruská Bystrá (chrám Prenesenia ostatkov sv. Mikuláša)

V Prešovskom kraji:

Levoča

Spišská Kapitula

Spišské Podhradie

Ladomírová (chrám sv. Michala Archanjela)

Bodružal (chrám sv. Mikuláša)

Kežmarok (artikulárny kostol)

Hervartov (kostol sv. Františka z Assisi)

Bardejov

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK