Experti zo SAV spočítajú slovenský účet za brexit

Autor SAV apríl 2017 -
Experti zo SAV spočítajú slovenský účet za brexit Pixabay

Slovenská akadémia vied pripravuje štúdie, ktoré umožnia štátnej a ekonomickej sfére lepšie sa pripraviť na rôzne scenáre odchodu Veľkej Británie z EÚ.

V prvej fáze pripraví Ekonomický ústav SAV strednodobú prognózu vývoja slovenskej ekonomiky. Tá zohľadní aj rôzne ďalšie riziká svetového vývoja, vrátane ochranárskych opatrení administratívy Donalda Trumpa. Podľa odborníkov zo SAV by mali členské krajiny EÚ urýchlene reagovať a analyzovať medzinárodný vývoj.

Montiho správa sa hodí

„V súvislosti s Brexitom sa spomínajú rôzne aspekty tohto procesu. V niektorých oblastiach je zostávajúca Európska únia pripravená dobre, v niektorých horšie, “ povedal Viliam Páleník z Ekonomického ústavu SAV. Pripomenul výsledky pracovnej skupiny pod vedením talianskeho ekonóma Maria Montiho, ktorá tri roky riešila otázky, ako financovať európsky rozpočet a nedávno vydala záverečnú správu. „Vďaka tomu máme množstvo kvalitných analýz a argumentácií, ktorými je EU27 dobre pripravená na zmeny príjmovej strany svojho rozpočtu po výpadku britských platieb,“ upozornil slovenský expert. Aj tak však podľa neho dvadsaťsedmička nie je analyticky a argumentačne dosť pripravená vo všetkých oblastiach.

O pol percenta nižší rast HDP?

„Prvotné odhady Národnej banky o vplyve Brexitu na rast HDP sú niekde medzi 0,3 až 0,5 % HDP,“ upozornil Marek Radvanský, ďalší z riešiteľov projektu. „Pripravovaná analýza pôjde ďalej a bude skúmať viacero scenárov a kanálov možného vplyvu na slovenskú ekonomiku. Budeme však radi, keď sa predpoklad len o miernom negatívnom vplyve potvrdí,“ dodal.

Vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie ovplyvní aj vyjednávania o tom, ako má v budúcnosti vyzerať pomoc únie chudobnejším členským štátom a regiónom vrátane Slovenska, alebo akým spôsobom sa má chod EÚ v budúcnosti financovať.

MH

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK