(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Akí majú byť lídri pre zajtrajší svet biznisu?

Autor Jiří Ščobák apríl 2017 -
Akí majú byť lídri pre zajtrajší svet biznisu? Pixabay

Mať víziu je významný predpoklad úspechu. V najúspešnejších ekonomikách ľudia premýšľajú nad budúcnosťou – odhadujú ju, prispôsobujú a tvoria.

Ideálne je, keď sa k moci dostane vizionársky politik. Takíto však bývajú zvolení pomerne zriedka, preto si väčšinu času musíme vystačiť s priemernými politikmi (v lepšom prípade) a lídrov s víziou hľadať inde.

Ako byť a zostať lídrom

Mnohé technológie sú schopné obrátiť svoj priemysel doslova „hore nohami“. Vizionári v minulosti mali výhodu, že sa ich svet nemenil tak rýchlo a bolo menej premenných, na ktoré museli brať ohľad. Dnes už nestačí pozorovať vývoj vo svojej oblasti, pretože i iné odvetvia dokážu ovplyvniť alebo aj zásadne zmeniť cieľovú skupinu. Lídri, navyše, okrem sledovania zmien potrebujú zostať lídrami a zvládať všetko, čo budúcnosť spôsobí v riadení ich vlastných firiem. Pôsobí to až chaoticky, vzbudzuje obavy, zároveň to však dáva šancu a nádej.

Slovensko potrebuje poznať svetové vzory

Keď som rečníkom, osloveným v súvislosti s podujatím World of Tomorrow, vysvetľoval, v akom stave je slovenský trh a aké témy sú pre nás podstatné, používal som výraz, že naše firmy „sú hladné“. Samozrejme, nie doslova – ale chcú byť rovnako úspešné ako spoločnosti v zahraničí a to, čo potrebujú najviac, sú myšlienky a podnety, ktoré tomu pomôžu.

Pokiaľ máme byť konkurencieschopní, potrebujeme v rovnakom čase rovnaké inšpirácie, aké dostávajú riaditelia firiem v zahraničí. Potrebujeme počuť o konkrétnych príkladoch firiem, ktorým nové technológie a nové modely komunikácie prinášajú reálny úspech.

Pohľady lídrov biznisu

Podľa odborníka na PR Roberta Phillipsa je základom úspechu v budúcnosti líderstvo postavené na morálnych základoch. Ľudia, ktorých vyjadrenia sú v rozpore so skutkami, nás na „lepšie miesto“ neprivedú (a ich konanie bude viac zjavné).

Reklamný kreatívec Dietmar Dahmen vidí v budúcnosti dve výzvy. Jednak využiť príležitosti a stať sa lídrami, jednak ochrániť súčasný biznis. Futurológ Gerd Leonhard nadväzuje, že je potrebné i celkovo „ochrániť budúcnosť“. Aj keď 90 % zmien bude pozitívnych, je potrebné mať čo najširšiu predstavu a pripraviť sa aj na zostávajúcich 10 %.

Bývalý tímový manžér F1 Mark Gallagher považuje za zásadné plánovanie – ako viesť svoje tímy, ako pracovať so zákazníkmi a chápať ich potreby, ako plánovať s partnermi. Bývalý bankár a charitatívny aktivista princ Carlos de Bourbon de Parme hovorí o udržateľnom rozvoji a obehovej ekonomike (circular economy) a za základný predpoklad úspechu vo svete budúcnosti považuje zodpovednosť.
Uvedení lídri biznisu boli oslovení, aby v rámci svojich prednáškových aktivít navštívili aj Bratislavu a slovenskému publiku priblížili svoje pohľady na to, ako zmenia technológie trh a zákazníkov či aké nové modely komunikácie a líderstva budú potrebné. Predpokladaný termín takéhoto podujatia je február 2018.

Jiří Ščobák