Dopravcovia V4 sú nespokojní

Autor ČS máj 2017 -
Dopravcovia V4 sú nespokojní Scania

Zástupcovia dopravcov vyzvali nemecké, francúzske a rakúske orgány, aby pozastavili uplatňovanie predpisov o minimálnej mzde.

Nedávno sa v Budapešti uskutočnilo stretnutie zástupcov dopravných združení krajín Vyšehradskej štvorky. Slovensko reprezentoval ČESMAD Slovakia, združujúci viac ako 900 subjektov. Stretnutie prinieslo dohodu na spoločnom postupe proti protekcionistickým opatreniam niektorých starých členských štátov EÚ, ktoré podľa dopravcov z V4 narúšajú voľný pohyb tovaru, osôb a služieb na európskom trhu. Ide predovšetkým o národné smernice týkajúce sa minimálnej mzdy, ako aj vysielania pracovníkov v cestnej doprave. Zástupcovia dopravcov vyzvali orgány uvedených troch štátov, aby zaviedli okamžité moratórium na uplatňovanie svojich predpisov o minimálnej mzde/vysielaní. Zároveň tiež apelovali na Európsku komisiu, aby čo najskôr vydala rozhodnutie v právnom procese, ktorý vedú v tejto veci s Nemeckom a Francúzskom.

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza: V mene najprestížnejších združení našich krajín, ktoré vlastnia a používajú celkovo 172 500 vozidiel 9 800 členských spoločností, pozorujeme, že čoraz rozšírenejšia prax uplatňovania smerníc o vysielaní pracovníkov v sektore cestnej dopravy je zameraná na ochranu trhov starých členských štátov znižovaním konkurencieschopnosti a umelým zvyšovaním nákladov pre neskôr vstupujúce členské štáty. V4 po vstupe do EÚ stratila svoje trhy vo viacerých sektoroch, dokázala však zvýšiť svoj podiel na medzinárodnej cestnej doprave vďaka spravodlivej konkurencii. Z nášho pohľadu sa jednostrannou zmenou predpisov členské štáty EÚ snažia dopravcov z krajín V4 (a iných), ktorí na európskom dopravnom trhu zohrávajú dôležitú úlohu, o spomínané výsledky pripraviť."

ČS

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK