Vláda podporuje hydinárov ako vie, tvrdí ministerka

Autor MF máj 2017 -
Vláda podporuje hydinárov ako vie, tvrdí ministerka Pixabay

Ak však inde dotujú produkciu viac ako u nás, ťažko im konkurovať.

Podiel čisto slovenského hydinového mäsa v stravovacích zariadeniach, ktoré sú napojené na štátny rozpočet, teda najmä na ministerstvách a univerzitách, je podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) veľmi nízky. Potvrdil to aj prieskum, ktorý uskutočnili.

„Podpora slovenských potravín, a to sa týka aj hydiny, je naša dlhodobá priorita,“ reagovala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. „Nie je to samoúčelné – slovenské potraviny máme z hľadiska bezpečnosti a kvality plne pod kontrolou, obrazne povedané od farmy až po nákupný košík,“ vysvetlila. Kontroly podľa nej opakovane potvrdili, že potraviny zo Slovenska patria medzi najkvalitnejšie na trhu. „Nehovoriac o tom, že kúpou slovenských produktov podporujeme slovenskú ekonomiku a zamestnanosť.“

Ako pomôcť výrobcom a neporušiť pravidlá

Rezort vidí riešenia na podporu slovenskej hydiny v jedálňach vo viacerých rovinách. Prvou je podpora samotných hydinárov. V rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky sa dlhodobo snaží o vyrovnanie platieb až ich na úroveň vo vyspelých európskych krajinách. „Pokiaľ budú iné krajiny dotovať výrobu potravín viac ako my, ťažko im budeme cenovo konkurovať,“ uvádza sa v tlačovom stanovisku ministerstva. Riešenia existujú. „Už dnes je možné, aby hydinári požiadali o dotáciu z programu rozvoja vidieka na tzv. wellfare, čiže na zlepšenie životných podmienok zvierat."

Druhou oblasťou možnej podpory je postoj spotrebiteľov a obstarávateľov. Oni totiž nepriamo rozhodujú o tom, čo budú obchodníci a prevádzkovatelia stravovacích zariadení ponúkať. Ministerstvo preto vyzvalo zákazníkov stravovacích zariadení, aby sa zaujímali o pôvod a zloženie potravín a snažili sa ho ovplyvniť. Rezort už minulý rok odporučil prevádzkovateľom zariadení hromadného stravovania nakupovať nielen na základe ceny, ale ako hlavné kritérium s váhou 60 % stanoviť kvalitu.

MF

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK