Tatársky biftek navždy

Autor JF/TS jún 2017 -

Veľké úsilie reštauratérov podporené gurmánskou verejnosťou prinieslo ovocie: táto špecialita sa vrátila na jedálne lístky stravovacích podnikov.

Novela vyhlášky, ktorá upravuje predaj tepelne neupraveného mäsa, začala platiť 1. júna 2017. Znamená to oficiálny návrat tatárskeho bifteku na jedálny lístok hotelov a reštaurácií po niekoľkomesačnej pauze. Verme, že ho budú všade pripravovať pri dodržaní prísnych hygienických zásad.

Zväz hotelov a reštaurácií SR, ktorý loboval asi najviac, to považuje za svoj veľký úspech. „Hľadali sme také riešenie, ktoré presne stanoví podmienky pre predaj tepelne nespracovaného mäsa v zariadeniach spoločného stravovania. Podarilo sa nám to vďaka výbornej súčinnosti štátnych orgánov i nás ako zástupcov branže,“ uviedol generálny manažér ZHR SR Marek Harbuľák.

Slovenské leto s tatarákom

Na jeseň 2016 sa v súvislosti s prípravou kuchárskej súťaže v príprave tatárskych biftekov ukázalo, že je to vlastne zakázané. Hygienici nemohli ustúpiť, takže nastúpili rokovania. V decembri sa uskutočnilo prvé stretnutie zástupcov ZHR SR, Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, Úradu verejného zdravotníctva SR a Ministerstva zdravotníctva SR k možnosti prípravy „tataráku“ v stravovacích prevádzkach. Išlo o zmenu ustanovení vyhlášky č. 533/2007. „Teší nás, že novela vyhlášky je v platnosti už od júna – čo znamená, že počas letnej turistickej sezóny môžeme domácim i zahraničným klientom ponúknuť túto obľúbenú pochúťku“, uviedol M. Harbuľák. Novelou sa popri tom upravili aj podmienky predaja steakov, varenie „sous vide“ a niektoré lehoty uskladnenia pokrmov a polotovarov.

JF/TS

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK