(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Globálne silné a životaschopné mestá: na čele je New York

Autor A.T. Kearney jún 2017 -
Globálne silné a životaschopné mestá: na čele je New York Pixabay

V indexe miest s najväčším ekonomickým a ľudským potenciálom N. Y. opäť preskočil Londýn. Výborné vyhliadky do budúcnosti má San Francisco.

Index globálnych miest vydáva každoročne spoločnosť A.T. Kearney. Hodnotí v ňom ich „výkon“ z hľadiska podnikania, ľudského kapitálu, informačnej výmeny, ale aj kultúrneho života a ďalších parametrov. V roku 2017 sú na jeho čele tradičné centrá – New York, Londýn, Paríž, Tokio a Hongkong. Berlín je až 14. (v Európe piaty), Viedeň dvadsiata (v Európe č. 7).

Index globálnych miest – top 25

(poradie 2017 – 2016 – poradie vo Výhľade – skóre)

 rsz fg global cities 2017 indexPozn,: mestá vyznačené tučne sú v obidvoch Top 25.

Druhá tabuľka má názov Výhľad globálnych miest a zachytáva ich potenciál na dlhodobý rozvoj. V tomto roku autori hodnotili potenciál 128 miest založený na intenzite zmien 13 parametrov v štyroch dimenziách, ktorými sú osobná spokojnosť, ekonomika, inovácie a dobré spravovanie. Túto tabuľku vedie Frisco pred Veľkým jablkom, Parížom a Londýnom, na ďalších popredných priečkach sú aj niektoré úplne odlišné mestá ako v hlavnom rebríčku. Napríklad Mníchov, Štokholm, Kodaň či Ženeva. Praha je na 27. pozícii, čo je zlepšenie o 11 priečok. Bratislava nefiguruje ani v jednom hodnotení.

Výhľad globálnych miest – top 25

(poradie 2017 – 2016 – poradie v Indexe – skóre)

rsz 1fg global cities 2017 outlook

Tromfami sú dobrá verejná správa a startupy

„Na určenie toho, ktoré mestá sú v popredí Indexu, je stále dôležitá politická angažovanosť. A v roku 2016 a začiatkom roku 2017 sa vo svete konalo niekoľko významných volieb,“ upozornil Erik Peterson, partner A.T. Kearney a šéf Global Business Policy Council. „Mestá sa stabilnou vládou a aktívnymi občanmi sú pripravené na ďalší rast. Tiež je zrejmé, že vitalita kultúrnych inštitúcií idú ruka v ruke s robustnou podnikateľskou komunitou,“ povedal.

V tomto roku boli významnou témou Indexu a Výhľadu aj startupové ekosystémy. Súvisiaca štúdia ukázala, že túto  oblasť ovplyvňujú najmä štyri faktory: blízkosť inovačných partnerov, prístup k talentom, podpora miestnej legislatívy a kvalitná infraštruktúra.

JF/AŽ