Krajina skál a živej vody

Autor Kristína Gabíková jún 2017 -

Krása! Toto vás musí napadnúť, keď prejdete bránou Adršpašsko-teplických skál. Sú najväčším a najdivokejším skalnatým „mestom“ v strednej Európe.

Pieskovcové útvary týčiace sa k oblohe lákajú turistov už dlhé roky. Tie najnavštevovanejšie dostali aj pomenovanie ako Milenci, Starosta a Starostová, Krakonošova lenoška (kreslo), Džbán, Slonie námestie. Obľúbená je aj skala zvaná Homola cukru, ktorá akoby už-už mala spadnúť. Okoloidúci turisti ju občas pre istotu podpierajú palicami a tak sa nechajú odfotiť.

Na dobrú turistiku si v skalnom meste príde aj menej zdatný turista. Odporúča sa vyhradiť si na prechádzku 3 až 4 hodiny. Hneď pri vstupe vás privíta azúrové jazierko, na ktorom sa dá aj člnkovať. Na niektoré vyvýšené miesta sa dostanete po rebríku.

Toto miesto doslova rozkvitá prírodou. Zelená krajina ukrýva veľa vzácnych rastlín, živočíchov či vlhkomilných machov. Domov tu našiel napríklad sokol sťahovavý, ktorého môžete pri troche šťastia pozorovať, ako krúži na oblohe.

Adršpašsko-teplické skaly sú obľúbené aj u filmárov. Točili tu známe rozprávky ako Z Pekla štěstí, Tretí princ, Princ a Večernica, O živej vode alebo Peklo s princeznou. Skaly majú aj vlastné legendy, napríklad tú o sedliakovi Václavovi. Keď tadiaľ jedného dňa prechádzal, zastihla ho búrka a dokonca ho zasiahol aj blesk. Popálený a zranený našiel prameň, do ktorého si ľahol, aby schladil popálené telo. Pritom zaspal. Keď sa potom zobudil do krásneho slnečného dňa, po popáleninách nebolo ani stopy. Liečivú silu ľudia pripísali vode, vyvierajúcej z hĺbky skál. Povesť o vyliečení sa rozšírila a ľudia túto vodu radi dodnes užívajú. Môžete si ju vychutnať aj vy – je to totiž známa Toma Natura, oceňovaná pre svoju čistotu a chuť. Vo svojom prostredí z hlbokého úkrytu pod skalami presakuje cez stovky metrov pieskových vrstiev ako cez jemný filter.

KG

rsz voda

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK