Po roku opäť prišiel na Slovensko nákladný vlak z Číny

Autor Karolína Ducká jún 2017 -
Štátna tajomníčka MF SR Dana Meager a veľvyslanec Lin Lin pri čínskom vlaku v Dobrej. Štátna tajomníčka MF SR Dana Meager a veľvyslanec Lin Lin pri čínskom vlaku v Dobrej.

Privezenie 41 kontajnerov na prekladisko v Dobrej by malo znamenať obnovu tejto dopravy z Číny do EÚ cez naše územie.

Vlak, ktorý prišiel na slovenské hranice 14. júna, vypravili v meste Čchang-ša v centrálnej Číne (Changsha; cca 7 mil. obyvateľov) a jeho náklad pokračoval na vozňoch Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a. s., do Budapešti. Zrejme ide o jeden z výsledkov osobitnej obchodnej misie do Číny, ktorú v marci zorganizovalo Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Pri príchode boli o. i. prítomní veľvyslanec ČĽR na Slovensku Lin Lin a štátna tajomníčka Ministerstva financií SR Dana Meager.

„Je to nový začiatok smerovania nákladných vlakov s kontajnermi z Číny do Európskej únie cez Slovensko. Ide o veľký úspech, ktorý sa nám podaril po viac ako ročnom úsilí a sérii spoločných rokovaní s čínskymi, ruskými a ukrajinskými partnermi,“ nešetril následne optimizmom minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek.

Pracovná skupina pre Hodvábnu cestu

Pracovná skupina pri Ministerstve dopravy SR zrealizovala uvedenú obchodnú misiu v rámci napĺňania Memoranda o porozumení SR – ČĽR pre podporu projektu Hodvábnej cesty. Uskutočnili sa rokovania s vyše 30 čínskymi logistickými spoločnosťami. Tie deklarovali záujem smerovať svoje pravidelné železničné linky do Európy cez Slovensko, ak sa preukáže bezproblémový tranzit cez Ukrajinu. „Veríme, že tento vlak ich presvedčil a nasledovať budú ďalšie pravidelné linky,“ dodal predseda pracovnej skupiny pri MDV SR Peter Hrapko.

V roku 2016 bolo medzi Čínou a Európou prepravených celkom 1 881 nákladných vlakov. Ich počet má rásť, takže v roku 2020 plánuje Čína vypraviť až 5-tisíc takýchto vlakov.

Prekladisko Dobrá

Terminál kombinovanej dopravy Dobrá slúži na prekládku medzi širokým a európskym železničným rozchodom. Je vybavený dvomi portálovými žeriavmi a má prekládkovú kapacitu do 200-tisíc kontajnerov ročne. Jeho vlastníkom je Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s. a operátorom TransContainer – Slovakia, a. s. Pred prerušením dopravy na spomínanej trase, do konca roku 2015 prekladal ročne cca 20-tisíc kontajnerov smerujúcich z Číny do Európy.

Vláda Slovenskej republiky prijala uznesením č. 180 z 11. apríla 2017 „Koncepciu rozvoja hospodárskych vzťahov medzi Slovenskou republikou a Čínskou ľudovou republikou na roky 2017 – 2020“, kde prijala aj 7 opatrení na podporu zámerov v oblasti dopravy.

KD

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK