(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Nová verzia stíhačky Gripen absolvovala prvý let

Autor Saab jún 2017 -

Výrobca ju označuje za inteligentnú stíhačku budúcnosti. Dostane sa aj do výzbroje slovenského letectva?

Spoločnosť Saab už v minulom roku oficiálne uviedla novú generáciu lietadla Gripen JAS 39 s označením E (dvojmiestna verzia s označením F). Od doterajšej verzie C/D sa líši výkonnejším prúdovým motorom General Electric F414G, ktorý sa používa napr. aj v stíhačkách F/A-18 Super Hornet. Vďaka nemu vzrastie maximálna štartovacia hmotnosť lietadla z predošlých 14 000 kg na 16 500 kg a aj maximálna rýchlosť až na Mach 2 so schopnosťou tzv. supercruise – letieť nadzvukovou rýchlosťou aj dlhší čas. Zvýši sa aj bojový rádius lietadla – z doterajších 800 km na 1 300 km. Výraznou prednosťou verzie E/F je špičkový riadiaci a operačný softvér, pre ktorý ho výrobca označuje ako „inteligentnú stíhačku budúcnosti“.

Let s dobrým výsledkom

Vo štvrtok 15. júna 2017 absolvoval nový model Gripenu svoj prvý let, počas ktorého preskúšali najmä niektoré mechanické systémy (vysunutie podvozku a pod.). Stroj štartoval z továrenského letiska v Linköpingu južne od Štokholmu a počas 40 minút letel nad oblasťou východného pobrežia Švédska. „Let prebiehal presne podľa očakávaní a v súlade s našimi skúsenosťami zo simulácií,“ konštatoval po jeho skončení testovací pilot Marcus Wandt.

Elektronické vychytávky a americká konkurencia

Gripen E ponúkne aj nové, lepšie hardvérové elektronické vybavenie, napríklad radar AESA (Active Electronically Scanned Array), elektrooptický systém IRST (Infrared Search and Track) a ďalšie vychytávky v oblasti senzorov a prenosu dát.

Nová generácia Gripenu zrejme vychádza v ústrety zákazníkom zvyknutým na „americké“ parametre bojových lietadiel. Bude silnou konkurenciou pre F-35 Lightning II, ktorý si pre vysokú cenu veľa krajín nemôže dovoliť. Prvé dodávky modelu E sú stanovené na rok 2019. Obstaranie gripenov pre naše letectvo už niekoľko rokov zvažuje aj slovenská vláda.

JF/Saab

39 8 Studio 02 1600x1067 Gripen Gripen E pri svojom predstavení v máji 2016