Praha hipsterská a mladá – objavte nové miesta

Autor CzechTourism jún 2017 -

Chystáte sa do Prahy a už dobre poznáte jej kamenné pamiatky? Spoznajte niečo nové – miesta, o ktorých ste možno nepočuli, ale dnes sú „in“.

Oslovuje vás nezávislá kultúra? Retro obchody, štýlové secondhandy, káva s mandľovým mliekom, cukrárne s vegánskymi tortami, umelecké „hotspoty“, kde stretnete nezávislých výtvarníkov aj známych hudobníkov? To všetko je súčasťou hipsterskej scény a ponúka to aj česká metropola. Ukážeme vám, kam zájsť, ak holdujete nezávislému životnému štýlu.

Krymská – ulica plná kaviarní

Krymská ulica v štvrti Vršovice je niečo medzi parížskym Montmartrom a berlínskym Kreuzbergom. Pulzuje od rána do večera. V posledných rokoch sa tu objavili kaviarne s kultúrnym programom, cvičebne jógy, artové kino, záujmové spolky či vydavateľstvo detských kníh. Ak hľadáte kaviareň, vegánsku reštauráciu či vintage obchod, ste na správnom mieste.

Miesta, kde to žije (alternatívnou) hudbou

V Prahe je niekoľko scén, ktoré sa špecializujú na alternatívne a nezávislé kapely a spevákov. V centre Starého Mesta to je napríklad priestor NOD/Roxy. Okrem indie kapiel tam uvidíte aj tanečné a ďalšie vystúpenia. Návšteva Paláca Akropolis v kedysi robotníckej štvrti Žižkov v tieni televízneho vysielača vás takisto nesklame. Koncerty nezávislých českých i zahraničných kapiel sa tu striedajú s divadelnými predstaveniami a cestovateľskými projekciami. Ak vyhľadávate spojenie hudby a iných foriem súčasného umenia, mali by ste navštíviť aj MeetFactory v štvrti Smíchov. Je to priam „brloh“ umelcov všetkého druhu. Skoro každý deň sa tu hrajú koncerty alebo divadlo, areál funguje aj ako priestor pre maliarov a sochárov.

Keď na pivo, tak open-air – na Náplavku!

Slovo Náplavka sa v posledných rokoch stalo pojmom. Je to nízko položené nábrežie pod úrovňou ulice Rašínovo nábrežie blízko centra. Začína sa pri Tancujúcom dome a končí pod Vyšehradom. Najviac si ho užijete v lete, keď sa tam otvoria desiatky záhradiek, niektoré aj na zakotvených lodiach. Pivo alebo nealko si pri západe slnka môžete užiť aj sediac na hrane promenády s plastovým pohárom v ruke a nohami spustenými nad hladinu Vltavy. A väčšinou vám k tomu hrá naživo nejaká kapela.

rsz dsc08429Na pražskej Náplavke

Pre milovníkov kávy

Máločo reprezentuje alternatívnu kultúru viac ako záujem o kvalitnú kávu a rôzne spôsoby jej prípravy. Aj v Prahe sa objavilo množstvo štýlových kaviarní, kde si môžete objednať nielen espresso či cappuccino, ale aj kávu pripravenú vo french presse, aeropresse či vacuum pote. Pri hľadaní dobrej kávy sa oplatí zájsť do niektorého z podnikov s originálnym názvom ako Vnitroblock, Kavárna co hledá jméno, Café Letka, EMA Espresso bar, Místo alebo Potrvá. Ďalších dobrých tipov sú desiatky, nebojte spýtať aj miestnych.

Praha farmárska

Aj Praha ponúka možnosť nakúpiť potraviny od lokálnych farmárov a producentov. Po veľkom boome pred pár rokmi sa ustálili tri trhy, ktoré sú preverené a na ktoré miestni patrioti už nedajú dopustiť. Farmárske trhovisko Náplavka je otvorené každú sobotu predpoludním. Rovnako v sobotu nájdete ďalší obľúbený trh – „na Kulaťáku“ pri zástavke metra Dejvická. A do tretice farmársky trh Jiřák na námestí Jiřího z Poděbrad môžete navštíviť nielen v sobotu, ale aj v stredu, štvrtok a piatok.

CT/JF

rsz dsc08426

 

Čítajte tiež:

Za barokom a renesanciou do Českej republiky

 

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK