Učni zo škodovky postavili toto malé chutné elektrické auto

Autor Roman Rajtár jún 2017 -

Plážová bugina na elektrický pohon – toto rozkošné (a funkčné) vozidlo do pekného počasia vzniklo ako ročníková práca 17- až 18-ročných žiakov učilišťa v Mladej Boleslavi.

Učni Stredného odborného učilišťa strojárskeho každý rok navrhnú a postavia svoj učňovský automobil. Po úspešných konceptoch z predchádzajúcich troch rokov sa teraz rozhodli pre elektricky poháňanú buginu, ktorá dostala meno Škoda Element. Konštrukčne vychádza z vozidla Citigo. Na jeho stavbe sa podieľalo 17 chlapcov a 4 dievčatá, ktorí venovali projektu viac ako 1 500 hodín práce v rámci výučby.

Dvojmiestna plážová bugina nemá strechu ani bočné dvere, interiér je úplne originálny. Pod kapotou pracuje elektromotor s výkonom 60 kW (82 k). Projektovať ho začali na jeseň 2016, po papierovej práci potom prišli na rad zváračka, nožnice na plech a ďalšie nástroje v dielni. Strecha musela ísť preč, boky sú kompletne prerobené, batožinový priestor bol uzavretý vekom. Učni si poradili aj s výrobou individuálnych dielov karosérie.

rsz škoda img 3778 11

Stredné odborné učilište strojárske v M. Boleslavi je súčasťou Škoda Akadémie, ktorá funguje v rámci systému duálneho vzdelávania. Jej program vzdelávania a rekvalifikácie je orientovaný na potreby automobilky.

Roman Rajtár, Škoda Auto

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK