Celý brexit pôjde teraz asi do stratena, myslí si George Soros

Autor JF jún 2017 -
Celý brexit pôjde teraz asi do stratena, myslí si George Soros WEF via Flickr

Nemôže byť ani zďaleka taký tvrdý, ako sa pôvodne zastrájala premiérka Mayová. Celý proces potrvá najmenej päť rokov, prídu nové voľby a ktovie, čo ešte potom bude, naznačuje finančník v komentári.

Samotný brexit je situácia lose-lose, napísal George Soros v článku pre Project Syndicate. Ekonomický vývoj svojimi číslami Britom ukazuje, že ich predstavy o zvýšení príjmov po odchode z EÚ neboli reálne. G. Soros sa odvoláva na aktuálne údaje Bank of England, podľa ktorej inflácia prevyšuje existujúci rast platov, takže vo výsledku ide o ich čistý pokles. Práve zlepšením v tejto oblasti však najviac operovali propagátori brexitu. Samozrejme, sú aj iné ekonomicko-sociálne argumenty – pripomína napríklad ohrozenú perspektívu pracovných miest naviazaných na EÚ.

Ďalším úderom do tvrdého brexitu boli výsledky volieb, ktorými Mayovej konzervatívci nečakane stratili parlamentnú väčšinu. Podľa Sorosa by však mohla udržať aj menšinovú vládu po celé funkčné obdobie za podmienky, že bude rešpektovať názory opozície na brexit. A nielen opozície – jeho miernejšiu verziu požadujú napríklad aj škótski konzervatívci. Z hľadiska rokovaní s EÚ by sa teda premiérka mala vzdať snahy zbytočne urýchľovať odchod zo spoločného trhu a mala by nechať na celý proces toľko času, koľko ho bude treba na prijatie všetkých potrebných zmlúv a legislatívy. Podľa G. Sorosa je s tým Mayová už uzrozumená, pričom to víta aj Brusel (keďže sa tým o. i. odkladá aj koniec britských platieb do rozpočtu EÚ). Celkovo to podľa neho predstavuje pre obe strany úľavu a v tomto prípade aj situáciu win-win.

„Ak si Mayová osvojí túto platformu, môže pokojne viesť menšinovú vládu, pretože nikto iný by nechcel ísť na jej miesto. Dokončenie brexitu bude aj tak trvať prinajmenšom päť rokov, počas ktorých sa uskutočnia nové voľby. Keď všetko pôjde dobre, obidvaja partneri sa možno budú chcieť znova zosobášiť – dokonca ešte predtým ako sa rozvedú,“ uzatvára G. Soros.

JF/PS

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK