Extenzie kolektívnych zmlúv po novom

Autor JF jún 2017 -
Extenzie kolektívnych zmlúv po novom nrsr.sk

Nezúčastnené firmy nemajú byť viazané kolektívnymi zmluvami druhých, nazdáva sa Ústavný súd; skúsime to teda pretlačiť inak, povedala si Národná rada.

Ak sa časť firiem v odvetví dohodla s odborármi na tzv. kolektívnej zmluve vyššieho stupňa, mohlo to byť záväzné aj pre tie firmy, ktoré na vyjednávaní neboli nijako zastúpené. Záviselo len od Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, či to tak bude chcieť a vydá príslušnú vyhlášku. Takto to platilo doteraz. Na základe nálezu Ústavného súdu SR to však zákonodarcovia museli zmeniť. Urobili to po svojom – zrušili paragrafy označené ústavnými sudcami ako neústavné a nahradili ich trochu odlišnými. Novelu zákona o kolektívnom vyjednávaní – mimochodom, už pätnástu od jeho prijatia v r. 1991 – schválili 20. júna a prezident ju podpísal 29. júna. Účinná bude od 1. septembra 2017.

Čo sa ruší

Ústavný súd ešte 16. marca 2016 rozhodol, že ustanovenia § 7 ods. 1, 2 a 11 zákona o kolektívnom vyjednávaní nie sú v súlade s Ústavou Slovenskej republiky a s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ktorý SR ratifikovala. V citovanom odseku 1 paragrafu 7 sa o. i. uvádza:

„Ministerstvo môže na spoločný písomný návrh zmluvných strán kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa alebo na písomný návrh jednej zo zmluvných strán kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa a za podmienok ustanovených v odsekoch 2 až 9 rozšíriť záväznosť kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa na zamestnávateľov v odvetví alebo v časti odvetvia, pre ktoré je táto kolektívna zmluva vyššieho stupňa uzatvorená. Záväznosť kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa uzatvorenej pre odvetvie môže byť rozšírená na zamestnávateľov aj v niektorej časti tohto odvetvia.“

Čo sa pridáva

Novela z 20. júna prináša pojem „Reprezentatívna kolektívna zmluva vyššieho stupňa“. Objavuje sa v novom znení paragrafu 7, ktorého staré znenie je novelou vymazané. Túto reprezentatívnu zmluvu môže vyjednať najsilnejšia organizácia zamestnávateľov. Ktorá by to mala byť a ako je podľa zákona definovaná? Takto:

„...v ktorej združení zamestnávatelia, ktorých kód podľa štatistickej klasifikácie ekonomických činností na úrovni divízie alebo na úrovni skupiny je rovnaký ako označenie odvetvia alebo časti odvetvia, pre ktoré je kolektívna zmluva vyššieho stupňa uzatvorená, zamestnávajú väčší počet zamestnancov ako zamestnávatelia združení v inej organizácii zamestnávateľov, ktorá v tom istom odvetví alebo v tej istej časti odvetvia uzatvorila inú kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa, ktorých kód podľa štatistickej klasifikácie ekonomických činností na úrovni divízie alebo na úrovni skupiny je rovnaký ako označenie odvetvia alebo časti odvetvia, pre ktoré je kolektívna zmluva vyššieho stupňa uzatvorená.“

Takže všetko je jasné, teraz treba počkať už len na nové podanie na Ústavný súd a na jeho ďalší nález.

JF

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK