V Holandsku sa vzmáha „zelené“ doručovanie

Autor DT júl 2017 -
Doručovacie vozidlo na "zelený" pohon. Doručovacie vozidlo na "zelený" pohon. PostNL

Udržateľná logistika v husto zaľudnených oblastiach - to je aj doručovanie pošty elektromobilmi, elektroskútrami, elektrobicyklami.

Holandská pošta (PostNL) sa v ostatnom čase usiluje o udržateľnú mestskú logistiku a aj oficiálne deklarovala túto ambíciu. Preto vo svojej doručovacej praxi používa čoraz viac vozidiel poháňaných elektrinou či bioplynom. S logistickými riešeniami, ktoré majú minimálny vplyv na životné prostredie, chce prispieť k budovaniu zdravého životného štýlu. Začala s tým už vlani, keď nahradila 400 dieselových dodávkových vozidiel (každé siedme) takými, ktoré bežia na „zeleno“. V tomto roku chce počet vozidiel s alternatívnym pohonom zvýšiť na 500.
Okrem toho bude spoločnosť inštalovať solárne panely na strechy všetkých svojich balíkových triediacich centier. Podľa lokality generujú viac ako 42 % energie potrebnej na triedenie balíkov.
Dodávacie vozidlá pošty používajú aj najkratšie dopravné cesty; pritom sa nakladajú optimálnym spôsobom, aby prepravovali čo najmenej „vzduchu“. V rušných mestských centrách PostNL dodá z dlhodobého hľadiska viac poštových zásielok a balíkov s pomocou elektrických nákladných bicyklov a elektrických skútrov.

Pilotný projekt na ostrovoch

„Zelené“ doručovanie holandská pošta už vyskúšala v mestách Arnhem, Delft či v kanálovom okrsku Amsterdamu. Najnovšie aj na Waddenových ostrovoch, kde si vytýčila cieľ úplne dekarbonizovať svoju prevádzku. Od marca výslovne len takto doručuje zásielky na ostrove Terschelling, čoskoro budú nasledovať ďalšie: Vlieland, Schiermonnikoog, Ameland i Texel. Po úspešnej skúšobnej prevádzke už naplno využíva tri autá s nulovými emisiami: 3,5-tonový Citroen Jumper a dva Nissany eNV200 Maxi. Patria spoločnosti Voltia, ktorá ich prenajíma partnerom spolu so všetkými potrebnými podpornými službami. To umožňuje firmám meniť svoj vozový park za elektrický okamžite a hladko, bez rizika a veľkých výdavkov.
“Veľmi sa tešíme, že PostNL si nás vybrala ako svojho partnera,” povedal k tomu Manolo de la Fuente, regionálny manažér Voltie pre Benelux. “Svoje CSR ciele berie veľmi vážne a my jej dokážeme pomôcť doručovať poštu a balíky čistejším spôsobom,” dodal.
Spolu s Laurensom Tuinhoutom zo spoločnosti PostNL prezentovali koncept elektrickej mobility a udržateľnej bezemisnej poštovej logistiky aj na júnovom fóre Log-In v Bratislave.

DT

Čítajte tiež: http://goodwill.eu.sk/clanky/item/362-elektricke-dorucovacie-dodavky-v-bratislave

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK