Slovenský startup dobýja Britániu sušeným záhradným ovocím

Autor Paperlife júl 2017 -

Raw, eco, vegan, GMO free, gluten free – čo viac môže od svojho zobu očakávať hipster z Londýna, fanúšik ľavičiara Corbyna? Produkty, ktoré to majú všetko v 1, im dodáva firma z Prievidze.

Startupová spoločnosť LPT EU prišla najprv na slovenský a potom aj na globálny trh s výrobkami, ktoré využívajú revolučnú metódu spracovania ovocia – sušenie mrazom. Firma funguje len od začiatku roku 2017, ale vďaka kontraktu s Amazonom sa rýchlo presadila v zahraničí. Jej výrobky sú v kurze najmä vo Veľkej Británii, ale postupne si nachádzajú spotrebiteľskú základňu i v Írsku, Francúzsku, Dánsku a na Cypre.

„Sme radi, že i keď sme stále vo fáze start-upu, darí sa nám takýmto spôsobom si budovať domácu i zahraničnú klientelu,“ komentuje konateľ spoločnosti Roman Remiš. „Najväčší záujem javí britská klientela o klasické balenia jedného druhu ovocia, ako sú maliny, jahody, černice, višne, čučoriedky, na druhom mieste sú produkty obaľované čokoládou. Tento trh je pre nás mimoriadne dôležitý, pretože je niekoľkonásobne väčší ako domáci slovenský a zároveň kúpyschopnosť obyvateľstva je oveľa vyššia. Neznamená to však, že chceme na jeho úkor zanedbávať našu prezentáciu a distribúciu na Slovensku a v Česku,“ približuje.

Lyofilizácia zachováva chuť aj vitamíny

Sušenie ovocia pomocou mrazu a vákua sa odborne nazýva lyofilizácia. Ovocie sa do dvoch hodín po zbere šokovo zmrazí na mínus 30 °C, čím sa zabezpečí uchovanie všetkých jeho nutričných hodnôt. Následne sa suší v špeciálnej komore pri teplote – 60 °C a postupnom zmenšovaní tlaku až po vákuum. Takto spracované ovocie si zachováva farbu a veľkosť a zároveň chuť, arómu a obsah minerálov a vitamínov. Zloženie mrazom sušeného ovocia z produkcie LPT EU je 98 % sušiny a 2 % vody.

Dôležité je aj to, že produkcia pochádza z environmentálne nenarušených regiónov, konkrétne zo Srbska. Dobré podmienky pre rast a dozrievanie tam zaručuje úrodná pôda a veľa slnečných dní – až 300 v roku. Plodiny sa pestujú organickým spôsobom s použitím sofistikovaných technológií na ochranu chuti a kvality plodov. Tie potom spĺňajú štandardy Raw a GMO free.

ŠK/Paperlife

rsz brix fruit 10 2

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK