Švédi dodali slovenskej armáde bazuku, akú ešte nikto nemá

Autor Saab júl 2017 -

– Samozrejme, okrem nich. Oficiálny názov pechotnej zbrane je „viacúčelový systém Carl-Gustaf M4“. Jej protitankový náboj prerazí z pol kilometra pancier hrubý 50 cm.

Svoju najmodernejšiu zbraň tohto druhu predala na Slovensko spoločnosť Saab za nezverejnenú cenu, nebol špecifikovaný ani počet kusov. Ide zrejme o propagačný ťah, keďže firma sa momentálne usiluje dostať do výzbroje Armády SR oveľa väčšiu položku: stíhačku JAS-39 Gripen. Gesto podčiarkuje aj fakt, že Slovensko je prvou zahraničnou krajinou, ktorá preberá novú pancierovú päsť do výzbroje. „Je pre mňa veľkou cťou oznámiť, že Slovensko je prvou krajinou integrujúcou systém Carl-Gustaf M4 do výzbroje svojich ozbrojených síl. Tento systém, ktorý je kompatibilný s najnovšími vyvíjanými bojovými technológiami, značne rozšíri obranné možnosti Slovenskej republiky,“ uviedol Magnus Lewis-Olsson, riaditeľ spoločnosti Saab pre európske, blízkovýchodné a africké trhy.

Vylepšenie legendy

Slovenské ozbrojené sily majú už k dispozícii niekoľko kusov predchádzajúceho typu Carl-Gustaf M3. Ten tiež nie je na zahodenie, ale pri porovnaní s vlastnosťami modelu M4 dosť bledne. Desaťkilogramovú hmotnosť M3 dokázali konštruktéri pri novej bazuke znížiť o tretinu, najmä vďaka nahradeniu ocele titanom (hlaveň) a kompozitnými materiálmi. Zbraň kalibru 84 mm je aj kratšia, meria necelý meter. Pripomeňme, že ide o zbraň určenú na odpaľovanie striel rôzneho určenia z ramena. V rámci širokej palety nábojov si používateľ môže vybrať zo silnejších aj slabších protipancierových striel, granát s pomocným raketovým motorom či trieštivo-trhavý projektil na ničenie živej sily.

rsz carl gustaf m4 12

„Carl-Gustaf M4 sa pýši efektívnosťou a všestrannosťou typickou pre systémy Carl-Gustaf. Novinka váži menej ako 7 kilogramov a ponúka výrazne väčšie možnosti pohybu. Zároveň je kompatibilná s najnovšími vyvíjanými bojovými technológiami, ako napríklad s inteligentnými zameriavacími systémami a programovateľnou muníciou,“ uvádza sa vo vydanej tlačovej správe.

Bazuky Carl-Gustaf majú za sebou dlhú históriu; švédská armáda zaviedla prvé z nich do výzbroje už v roku 1948. Generácia M3 sa objavila v roku 1991 a slúži v armádach viac ako 40 krajín. Model M4 predstavili v roku 2014, jeho predaj do SR oznámili v polovici júla 2017.

JF/Saab

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK