Päť krokov k bezpečnému grilovaniu

Autor Falck Fire Services august 2017 -
Päť krokov k bezpečnému grilovaniu Pixabay

Ako si ugrilovať chutné jedlo a pritom si nepodpáliť dom: vždy dbajte na požiarnu bezpečnosť a pre istotu majte pripravené pomôcky na hasenie.

Grilovaniu holduje čoraz viac Slovákov. No prv než zapálite oheň a položíte na rošt klobásku či steak, myslite v prvom rade na bezpečnosť. Tu je niekoľko rád, ako predísť požiaru pri grilovaní a ako ho hasiť.

1. Odstráňte horľavé veci z dosahu

„Gril musí byť vždy umiestnený tak, aby nespôsobil požiar. To znamená dať ho na nejakú nehorľavú podložku a dostatočne ďaleko od ostatných horľavých predmetov,“ upozorňuje Ľubomír Thinschmidt, veliteľ hasičskej jednotky Falck Fire Services.

2. Pripravte si hasiace prostriedky

Pred grilovaním si preventívne pripravte hasiace prostriedky. Na uhasenie plameňov priamo na grile vám bude stačiť dostatočne veľká fľaša s vodou. Pre prípad vzniku väčšieho ohňa majte poruke hasiaci prístroj. Na hasenie v domácnostiach je najvhodnejší vodný alebo snehový.

3. Bezpečný podpaľovač

Na zapálenie uhlia používajte len oficiálne schválené podpaľovače. „Nikdy nepoužívajte benzín ani iné horľaviny, ktoré na to nie sú určené,“ varuje Ľ. Thinschmidt.

4. Opatrná manipulácia

Pri manipulácii s grilom dávajte pozor, aby vám z neho neodletel žeravý uhlík. Mohol by spôsobiť požiar. Preto je tiež potrebné odstrániť všetko horľavé z dosahu.

5. Hasenie

„Pri vzniku požiaru sa ho najskôr snažte uhasiť vlastnými silami a prostriedkami – ak ste toho schopný. Ak vznikajúci požiar spozorujete včas, stačí zobrať fľašu s vodou a pomaly ho zaliať,“ vysvetľuje veliteľ hasičskej jednotky. Pri hasení si dajte pozor, aby ste prudkým prúdom vody (z hadice, z hasiaceho prístroja) gril neprevrátili. Od žeravých uhlíkov, ktoré by z neho vyleteli, by sa mohli chytiť ďalšie veci – napríklad aj na susedovom balkóne či pozemku. Ak sa vám požiar nedarí uhasiť, odstráňte z jeho blízkosti horľavé veci, volajte hasičov na čísle 150 a upovedomte susedov.

Ak priamo na grile vzbĺkne napríklad zabudnutá handra, stačí ju opatrne zaliať vodou. Pri zatváracom grile jednoducho zavrite príklop. „Jedným zo spôsobov hasenia je totiž obmedzenie prístupu vzduchu,“ vysvetľuje hasič. Ak máte plynový, uzavrite ventil na grile i na fľaši, aby nedochádzalo k jeho ďalšiemu uvoľňovaniu a horeniu.

JG

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK