Severovýchod Maďarska je turistický magnet

Autor TA/JF august 2017 -
Egerský hrad (v pozadí) a pamätník jeho obrancom Egerský hrad (v pozadí) a pamätník jeho obrancom

Lákadlami regiónu okolo Egeru sú história, kúpele a víno. Z východného Slovenska je to blízko, oblasť s oficiálnym názvom Severné Maďarsko však stojí aj za dlhšiu cestu.

Centrom regiónu je historický Eger, hoci priemyselný Miskolc (Miškovec) je väčší. Obidve mestá sú obklopené zalesnenými kopcami; v tejto oblasti nájdete termálne kúpele, stredoveké hrady a iné pamiatky – a aj bohaté vinárske tradície.

Bohatstvo termálnych vôd

„Liečivá voda, história a víno sú najväčšie lákadlá nášho regiónu,“ približuje Zsuzsa Tóthné Bánszki, manažérka egerského združenia podnikateľov v kúpeľníctve a cestovnom ruchu. „Medzi návštevníkmi dominujú s 85-percentným podielom maďarskí hostia. Ostatní prichádzajú najviac z Poľska, Nemecka, Česka a Slovenska,“ dodáva.

Existencia viacerých kúpeľov v tejto časti Maďarska mnohých Slovákov možno prekvapí, ale nič to nemení na tom, že tu majú silnú tradíciu. Kedysi dávno ju rozvinuli najmä Turci – počas svojej vyše storočnej okupácie. „Voda tu má rôzne účinky, závisí to napríklad od hĺbky, z ktorej vyviera. Niektorá pôsobí blahodarne na cievy, iná na vysoký tlak, reumu, zlomeniny a artrózy, zápalové a iné ochorenia,“ vysvetľuje Zs. Tóthné Bánszki.

K tradičným kúpeľom v regióne pribudla nedávno ďalšia atrakcia – jaskynné kúpele Cascade v Demjéne. Ide o dobre vybavený akvapark, časť ktorého sa nachádza v podzemí skalnatého kopca. Jeho návštevnosť ukazuje, že si rýchlo našiel priaznivcov v Maďarsku, ale aj na Slovensku a v ďalších krajinách.

Legendy Jágerského hradu

Ochota združovať sa je evidentne silnou stránkou cestovného ruchu u našich južných susedov. V Egeri pôsobí aj „univerzálne“ združenie cestovného ruchu Eger Turizmus, združujúce asi stovku reštaurácií, hotelov, kultúrnych inštitúcií, turistických sprievodcov a drobných podnikateľov. Spoločne podporujú marketing cestovného ruchu vrátane vydávania prospektov v anglickom, nemeckom, poľskom aj slovenskom jazyku.

Do združenia patrí napríklad predajňa suvenírov s charakteristickým názvom 1552. Charakteristickým preto, lebo – ako v Maďarsku vedia aj malé deti – v tom roku vojaci východoslovenského rodáka, kapitána Istvána Dobóa hrdinsky bránili a ubránili egerský hrad pred Turkami. Neskôr sa však karta obrátila a turecké vojsko mesto s hradom obsadilo. Vari aj vďaka silnému odporu v Egeri (či ako sa hovorilo kedysi – v Jágri) však potom Turci už neprenikli hlbšie na územie dnešného Slovenska.

Hrad nad mestom je vyhľadávaným cieľom dovolenkárov a milovníkov histórie; podľa niektorých je vôbec najvýznamnejším hradom v dnešnom Maďarsku. Návštevník má možnosť prezrieť si interiéry, exteriéry s výhľadom na mesto, pamätnú sieň, rôzne diorámy s figurínami a v 3D kine sledovať audiovizuálne pásmo o maďarskej histórii.

Výrazný bod na vinárskej mape

Pri pobyte v Egeri nemožno obísť tunajšie vinárske tradície. Mesto je domovom známeho vína Egri Bikavér – Egerská býčia krv – a každoročne v júli organizuje štvordňový festival tohto vína. Sídli tu vyše 40 producentov vína. Viaceré rodiny sa vinárstvu venujú už niekoľko sto rokov – neodradila ich od toho ani nadvláda moslimov či komunistov. Z najznámejších spomeňme aspoň Tibora Gála, jedného z držiteľov titulu Vinár roka. Pri jeho reštaurácii si hostia môžu o. i. prezrieť múzeum bikavéru.

Okrem tohto najznámejšieho egerského vína, ktoré sa vyrába ako cuvé aspoň z troch odrôd hrozna, má gurmán k dispozícii aj ďalší miestny druh s chráneným značením – Egri Csillag (Egerská hviezda). Známe sú aj Egri Leányka, Egri Muskotály (muškát), Egri Chardonnay a Egri Kékfrankos (frankovka modrá).

TA/JF

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK