(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Môžu mať startupové firmy problémy s patentmi veľkých hráčov?

Autor Ericsson august 2017 -

Evidentne občas áno: francúzsko-čínsky výrobca štýlových smartfónov Wiko čelí v Nemecku žalobám Ericssonu za neoprávnené využívanie jeho patentov pre 2G, 3G a 4G.

Pôvodne startupová firma Wiko z Marseille prišla s ponukou smartfónov pre mladú generáciu a svoju cieľovú skupinu definuje sloganmi ako „Generácia Wiko je smart,“ „Sú Value for Money generáciou“ či „Majú silu oslobodiť sa od štandardov a noriem“. Svoju dynamiku vidí v zmysle „Vždy porušovať pravidlá. Permanentná revolúcia,“ a jej filozofiou je „Ak dodržiavaš všetky pravidlá, prichádzaš o všetku zábavu“ (http://world.wikomobile.com/w-introduction-wiko).

Radšej dodržiavať

Spoločnosť Ericsson by však bola radšej, keby Wiko pravidlá predsa len dodržiaval a o. i. platil poplatky za patenty, ktoré vo svojich produktoch využíva. Tvrdí, že táto firma porušuje jej práva duševného vlastníctva a v tomto zmysle podala žalobu na krajinských súdoch v Düsseldorfe a Mannheime v Nemecku. Konkrétne, za porušenie patentov nevyhnutných pre mobilnú technológiu 2G, 3G a 4G, ako aj implementačných patentov. „Spoločnosť Wiko už šesť rokov bez akejkoľvek licencie alebo kompenzácie porušuje práva duševného vlastníctva Ericssonu. Spoločnosť Ericsson sa od mája 2013 neúspešne pokúšala uzavrieť s firmou Wiko spravodlivú, primeranú a nediskriminačnú licenčnú zmluvu (FRAND),“ uvádza sa v tlačovej správe švédskej spoločnosti.

Mobilný ekosystém a investície do výskumu

Gustav Brismark, riaditeľ pre otázky duševného vlastníctva v spoločnosti Ericsson, hovorí: „Globálne zdieľanie technológií a otvorené štandardy sú hnacou silou revolúcie v oblasti smartfónov a umožnili novým subjektom, ako napríklad firme Wiko, rýchlo vybudovať úspešné spoločnosti. Tento ekosystém na poli informačných a komunikačných technológií však funguje len vtedy, ak všetci hráči na trhu dodržiavajú základné pravidlá udeľovania licencií FRAND. Je nespravodlivé, aby spoločnosť Wiko využívala naše rozsiahle investície do výskumu a vývoja bez zaplatenia primeraného licenčného poplatku za našu patentovanú technológiu. Našou ambíciou vždy bolo dosiahnuť spravodlivú a primeranú licenčnú zmluvu s Wiko, rovnako ako so všetkými našimi držiteľmi licencií.“

Ericsson je držiteľom jedného z najrozsiahlejších portfólií práv duševného vlastníctva v segmente telekomunikácií, ktoré zahŕňa viac ako 42 000 udelených patentov na celom svete. Toto portfólio patentov pokrýva technológie 2G, 3G a 4G/LTE. Spoločnosť tiež hrá kľúčovú úlohu v globálnych organizáciách, ktoré vyvíjajú štandardy pre technológie 5G.

Spoločnosť Wiko svoje stanovisko k obvineniu zatiaľ nezverejnila.

MI/JF

 

Podrobnejšie informácie:

https://www.ericsson.com/en/press-releases/2017/8/ericsson-sues-wiko-for-patent-infringement

https://en.wikipedia.org/wiki/Wiko