(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

SIAF 2017 a slovenský letecký priemysel

Autor ZM august 2017 -
SIAF 2017 a slovenský letecký priemysel Airbus

Medzinárodné letecké dni – Slovak International Air Fest 2017 boli úspešné a prekonali rekordy v návštevnosti. Ukázali aj techniku vyrobenú na Slovensku.

Posledný augustový víkend na Sliači bol bohatý na atraktívne dynamické aj statické ukážky, ktoré prilákali milovníkov letectva všetkých vekových kategórií. Počas prvého dňa padol rekord, keď na sliačske letisko zavítalo až 100 000 návštevníkov. Nedeľňajší program, atraktívny aj vďaka preletu amerického bombardéra B-1, si prišlo vychutnať 50 000 fanúšikov lietania.

Okrem divácky atraktívneho preletu Airbusu A 380 a bombardéra B-52 patrilo medzi vrcholy MLD SIAF napríklad aj vystúpenie akrobatickej skupiny Al Fursan zo Spojených arabských emirátov. Na sliačskom nebi sa predviedla aj chorvátska akrobatická skupina Krídla búrky na lietadlách Pilatus PC-9M, majstrovstvo pilotáže ukázal návštevníkom pilot tureckého tímu Solotürk na lietadle F-16. Počuť bolo aj Španielov s ich predstavením na stroji EF-18M Hornet či Čechov s bojovým lietadlom JAS-39 Gripen C. Nechýbala prezentácia slovenských vzdušných síl na strojoch MiG-29, L-39 Albatros či Mi-17 a L-410. Vysoký záujem priaznivcov lietania bol viditeľný aj pri statických ukážkach. Diváci si mohli poprezerať napríklad nový vrtuľník UH-60M Black Hawk v slovenských farbách.

Priestor pre slovenských aj zahraničných výrobcov

Organizátori SIAF sa rozhodli opäť dať priestor aj slovenským leteckým výrobcom. „Slovenský letecký priemysel je síce malý, ale existuje. Oslovili sme výrobcov, školy a organizácie, ktoré sa zaoberajú letectvom. Väčšina z nich bola po nultom ročníku nadšená, že konečne dostali možnosť prezentovať sa na verejnosti, vystúpiť z tieňa ťažkej vojenskej prúdovej techniky, a to rovno na najväčšom leteckom podujatí na Slovensku, ktoré má veľkú komerčnú silu,“ povedal člen realizačného štábu Martin Hronec. V aerosalónovom oddieli leteckých dní sa predstavilo asi 30 kusov leteckej techniky domáceho pôvodu.

Kým v minulom roku sa prezentovali len slovenskí výrobcovia, tentoraz pribudli firmy z okolitých krajín. Zámerom bolo predstaviť sa aj potenciálnym individuálnym zákazníkom. „Máme tu takmer všetkých výrobcov dostupných na stredoeurópskom trhu. Návštevníci majú možnosť porovnať si ich lietadlá, vybrať si, čo je pre nich najvhodnejšie, prípadne si dohodnúť skúšobný let. Pre firmy je to príležitosť osloviť potenciálnych zákazníkov, pretože lietadlá, ktoré vyrábajú, sú cenovo prístupné aj verejnosti. Ak máte financie na dobré auto, môžete si pokojne kúpiť aj lietadlo, ktoré stojí rádovo desiatky tisíc eur,“ povedal M. Hronec.

ZM

MLD SIAF 2017 v číslach:

- počet zúčastnených krajín: 15

- počet lietadiel na zemi i vo vzduchu: 100

- počet zahraničných vojenských účastníkov: 225

- zahraniční civilní účastníci: 18

- počet domácich vojenských účastníkov: 598

- domáci civilní účastníci: 28

- počet letových ukážok za sobotu a nedeľu: 50

- počet akreditovaných novinárov: 95