DigiLab: nápady pre autá budúcnosti vznikajú aj v Prahe

Autor Škoda Auto august 2017 -

Automobilky nechcú chybovať a premeškať štart budúcich trendov: preto zakladajú vnútrofiremné inovatívne pracoviská, kde tvorivosť má voľnú ruku.

Spoločnosť Škoda Auto v rámci svojej Stratégie 2025 definovala digitalizáciu ako jeden z pilierov svojho budúceho rozvoja. Ťažiskovú úlohu pritom prisúdila pracovisku s názvom DigiLab, ktoré má systematicky posilňovať jej schopnosť inovovať a kompetenciu pre digitálny vývoj. V inkubátore usídlenom v Prahe asi 30 kreatívnych mozgov skúma a vyvíja nové riešenia, produkty a obchodné modely pre mobilitu budúcnosti. Pritom intenzívne spolupracujú s externými startupmi, ako aj s podobnými „dielňami budúcnosti“ v iných častiach materského koncernu Volkswagen.

Budúcnosť je v absolútnej komunikácii

Aké majú byť vozidlá budúcnosti? A možno ešte dôležitejšia otázka: Ako budú vyzerať s nimi spojené služby v oblasti mobility? Aby bolo možné ich čo najužšie prepojiť s digitálnym svetom, zaoberá sa DigiLab napríklad komunikáciou Car2X. Automobily vo flotile si pomocou nej môžu vymieňať dáta, byť ovládané na diaľku, alebo byť integrované do systému Smart Home Management. Základný kameň pre túto technológiu položila Škoda už v podobe online a mobilných služieb, ktoré sú k dispozícii už takmer pre všetky modely značky.

Mobilita predstihne v tržbách produkciu

Podľa Stratégie 2025 sa bude digitalizácia okrem samotných produktov – automobilov – dotýkať aj celého procesu ich prípravy a výroby. V rámci automobilky bude zahŕňať oblasti od vzdelávania a kvalifikácie personálu cez vývoj produktov napríklad s pomocou moderných technológií virtuálnej reality a 3D technológií až po riešenia Priemyslu 4.0. Firma očakáva, že objem jej obratu v oblasti digitálnych služieb súvisiacich s mobilitou už za osem rokov dostihne objem tržieb z výroby automobilov.

Izraelská spojka

Do rozvoja inovatívnych stratégií v koncerne Škoda Auto zapadá aj nedávne podpísanie memoranda o aktivitách v Izraeli s miestnym importérom, spoločnosťou Champion Motors Ltd. Obaja partneri sa podľa neho budú spoločne angažovať v digitálnej startupovej scéne najmä v Tel Avive. Môže to byť ďalšia výhra, pretože na svete neexistuje krajina s vyššou hustotou strartupov. „Izrael je kvalitným zdrojom digitálnych inovácií,“ povedal predseda predstavenstva škodovky Bernhard Maier. „Mať tu svoje zastúpenie a priamy prístup k inovatívnym projektom, hi-tec startupom a IT talentom má pre spoločnosť Škoda Auto veľký význam. Sme presvedčení o tom, že týmto spôsobom budeme môcť tamojší kreatívny ekosystém a kompetenciu digitálneho vývoja premeniť v zmysluplné projekty. V popredí nášho záujmu sú oblasti ako zrýchlené testovanie, výroba prototypov a implementácia digitálnych technológií,“ dodal.

Zámerom automobilky je kontinuálna výmena skúseností s aktérmi miestnej IT scény, podnikmi, vysokými školami a startupmi na určitom stupni zrelosti. Čoskoro majú byť identifikované konkrétne inovatívne projekty, ktoré pomôžu pri rozvoji nových obchodných modelov. Champion Motors má ako dlhoročný importér áut spolu so svojou materskou Allied Group aj bohaté odborné znalosti a skúsenosti z podpory hi-tec spoločností. Tie sú prepojené ako s miestnou IT startupovou scénou, tak aj s kapitálovými fondmi. Už niekoľko rokov investujú do inovatívnych nových podnikov, na ktoré má Škoda záujem napojiť aj svoj DigiLab. Allied Group sa zameriava napríklad na vývoj senzorov asistenčných systémov a konektivity. Izraelský importér a česká automobilka teraz plánujú vytvoriť spoločnú inovačnú platformu na podporu takýchto startupov.

Dodajme, že v Izraeli je aktuálne viac ako 6 000 startupov, asi 300 výskumných a vývojových zariadení medzinárodných spoločností a stovky domácich hi-tec podnikov. Tento narastajúci segment podporuje finančný sektor, priaznivo naklonený investíciám, aj rôzne iniciatívne inkubátory a akcelerátory. Jeho významným podporovateľom a používateľom je aj automobilový sektor; projektmi z oblasti automotive sa v Izraeli zaoberá viac než 500 startupov a výskumných skupín.

RR

 

Na podobnú tému:

AeroMobilu bude pomáhať technoinvestorský guru

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK