Slovenský export ide aj cez Lidl: výrobcovia zaň inkasovali 37,5 milióna

Autor TS/JF september 2017 -

Pod privátnymi značkami reťazca sa podarilo 43 slovenským dodávateľom umiestniť svoje výrobky na jeho pultoch v desiatich krajinách EÚ.

Medzi najväčších vývozcov cez tento predajný kanál patria Agro Tami, Tatranská mliekareň, SHP Harmanec, Stepanow či Metsa Tissue. Uvedený objem vyvezeného tovaru 37,5 milióna eur sa týka obchodného roka 2016-2017 – od marca do februára.

Dôležitá je kvalita

„Teší nás, že čoraz viac slovenských výrobcov dokáže splniť naše požiadavky, ktoré sú prísne predovšetkým v oblasti kvality. Viac ako štyridsať z nich využilo možnosť predávať svoje výrobky v iných krajinách kde Lidl pôsobí. Ide predovšetkým o syry a iné mliečne výrobky, tofu, hygienické potreby a kozmetiku, alkoholické nápoje či mäsové výrobky,“ povedal Martin Nagy, konateľ Lidl Slovenská republika za oblasť nákupu a marketingu. „Dodávateľov do našej siete vyberáme na základe troch kritérií: kvality, schopnosti dodávať nami požadované množstvá a ceny. S mnohými pritom spolupracujeme dlhodobo,“ zdôraznil.

V Lidli si napríklad maďarskí zákazníci môžu kúpiť bryndzu či tofu zo Slovenska, Bulhari môžu vychutnávať syr nivového typu a Česi pološtiepok či sumčeka afrického. Slovenské firmy exportovali cez Lidl najviac do Česka, Maďarska, Litvy a Poľska, ich produkty sa však objavili aj v Nemecku, Chorvátsku či Slovinsku.

Podiel slovenských produktov rastie

Pokiaľ ide o domáci trh, zákazníci Lidl Slovenská republika sa v najbližších mesiacoch môžu tešiť na ešte viac slovenských výrobkov, v stálom sortimente aj v rámci akčných ponúk. Už v predchádzajúcich mesiacoch pribudli v jeho ponuke produkty od dodávateľov ako HO&PE, Mecom, Kozí vŕšok či Tatrakon. Počet slovenských dodávateľov v Lidli narástol oproti predošlému obdobiu o viac ako 13 %.

TS/JF

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK