Hamé rozšíri výrobu v Prešove, chce odtiaľ preniknúť do Maďarska

Autor VN september 2017 -

Investícia do obalovej linky za 460 000 eur zdvojnásobí výrobnú kapacitu, rozšíri sortiment a zefektívni prevádzku.

Potravinárska spoločnosť Hamé ďalej navyšuje prostriedky na modernizáciu výrobného závodu DOMA v Prešove. S tým súvisí výrazné rozšírenie sortimentu tohto najväčšieho slovenského výrobcu majonéz, omáčok, dresingov a tatárskych omáčok. Mal by sa stať tiež kľúčovým zástupcom skupiny Hamé pre chladený sortiment na Slovensku.

Omáčkový, dresingový a chladený program

„Počas nasledujúcich troch mesiacov chceme spustiť úplne novú výrobnú linku na plastové obaly, určenú pre omáčkový a dresingový program. Táto linka nielen zdvojnásobí výrobnú kapacitu, ale aj výrazne zefektívni prevádzku našej továrne v Prešove,“ vysvetľuje generálny riaditeľ Hamé Slovakia Ľubomír Preclík. Značka DOMA obohatí svoje portfólio aj o úplne nový sortiment – chladené hotové jedlá. „S výrobkami máme veľké plány aj do zahraničia, už sme napríklad vyvinuli nové produkty pre maďarský trh,“ dodal Ľ. Preclík.

S rastom tržieb

Čisté tržby Hamé (tržby očistené od bonusov a trade marketingu) na Slovensku za prvých šesť mesiacov roku 2017 vzrástli na 16,7 mil. EUR, teda medziročne o 5 %. V celom roku 2016 boli čisté tržby na úrovni 34,6 mil. EUR. Celkový predaj spoločnosti Hamé na všetkých trhoch dosiahol v prvom polroku 93,9 mil. EUR – medziročne tak vzrástol o 4,8 %. „Slušný rast celej skupiny Hamé sme zaznamenali aj v prvom tohtoročnom polroku, hoci aj naďalej musíme čeliť výrazne rastúcim cenám mäsa, ovocia a ďalších surovín. Taktiež nás trápi nedostatok ľudí na pracovnom trhu,“ zdôraznil generálny riaditeľ celej skupiny Hamé Martin Štrupl. „Slovensko je pre nás druhým najdôležitejším trhom a plánujeme ďalší významný vývoj,“ dodal.

Ochranárske snahy firme nevyhovujú

Štrupl však nie je spokojný s rastom ochranárskych tendencií. „Upozornil by som na niektoré neprezieravé ochranárske tendencie a uzatváranie trhov, ktoré cítime na Slovensku, ako aj na iných európskych trhoch. Riešením určite nie je paušálny zákaz výrobkov zo zahraničia. Rovnako upozorňujeme aj na legislatívny zámer sprísnenia dodávateľsko-spotrebiteľských vzťahov. Bolo by to kontraproduktívne, s negatívnymi následkami pre slovenské potravinárske spoločnosti, ako aj pre samotných spotrebiteľov,“ varoval.

VN

hame21

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK