Starostlivosť o pleť sa mužom vyplatí

Autor AS máj 2016 -

Mužská pleť má silnejšiu štruktúru než ženská, je tuhšia, drsnejšia i mastnejšia. Aj starne iným tempom. I keď to nemusí byť na prvý pohľad zjavné, muži sa tiež stretávajú so zmenami pokožky, ako sú citlivosť, akné či postupné objavovanie vrások. Ani oni by preto nemali podceniť pravidelnú starostlivosť o svoj vzhľad.

Mužská verzus ženská koža

V priemere majú muži kožu až o 20 – 25 % silnejšiu než ženy. Už na pohľad je pevnejšia, a to vďaka vyššiemu obsahu kolagénu. Ten sa však, rovnako ako u žien, s vekom znižuje. „Mužská koža stratí počas dvadsiatich rokov života deväť percent svojej hrúbky, ženská iba tri,“ konštatuje doktor Tomáš Kampe, odborný konzultant spoločnosti LR Health & Beauty. „Avšak tieto zmeny sú menej viditeľné. Prvé vrásky sa u mužov objavujú až po štyridsiatom roku, no sú jasne viditeľné a hlboko ryhované. Páni potom následne bojujú s ovisnutou kožou, opuchnutými očami a tmavými kruhmi pod nimi. Aj preto vyzerajú viac unavene a pridáva im to na veku,“ dopĺňa.

Sila kože ubúda mužskej populácii po celý život rovnako rýchlo; naopak, ženy zažívajú najväčší skok po menopauze. Pokožka ženského a mužského pokolenia navyše ochabuje odlišnou rýchlosťou, preto v jednom okamihu môže byť zdanlivý vek kože u muža a ženy rovnakého veku odlišný až o pätnásť rokov. Fakticky to však nie je príliš rozpoznateľné, a to najmä preto, že muži nepoužívajú tak často opaľovacie krémy, ktoré by ich pokožku ochránili pred škodlivým UV žiarením.

Hydratáciou proti predčasným vráskam

Mužská pleť produkuje od prírody viac mazu než ženská, póry bývajú rozšírenejšie. Páni by tak pri hydratácii a boji proti vráskam mali prospešné látky uzamknúť vo vnútri pleti. Roztiahnutie a opätovné stiahnutie pórov sa dá dosiahnuť striedaním chladu a tepla; pomôcť tu môže naparovací kúpeľ. Ten v dnešnej dobe nahrádzajú špeciálne hlavice, vhodné aj pre osoby s citlivou pokožkou. Vďaka striedaniu chladu a tepla sa póry otvoria, prečistia a následne je možné naniesť krém, ktorý podporí bunkovú štruktúru pleti.

„Okrem samotného čistenia pleti je dôležitá aj prirodzená hydratácia,“ upozorňuje Dr. Kampe. „Ako kolagénové vlákna časom ochabujú a pokožka starne, získava sklon k postupnému vysušovaniu. Hydratačné krémy sú však schopné uzamknúť potrebnú hladinu vlhkosti vo vnútri pokožky, čo tiež chráni pred vznikom predčasných vrások,“ dodáva. Mužom sa odporúčajú skôr krémy s ľahšou textúrou. Ťažké a mastné prípravky nemusia byť pokožkou, hlavne tou čerstvo oholenou, dobre tolerované.

Ako sa správne holiť

Mužom komplikuje starostlivosť o pleť aj holenie. V priemere sa oholia až šestnásťtisíckrát za život, dôsledkom čoho sa ich koža stáva omnoho citlivejšou a rýchlejšie reagujúcou. Každodenné holenie pokožku napína a môže spôsobiť jej podráždenie. Navyše odstraňuje vrchné kožné bunky, takže nepriaznivým vonkajším vplyvom sa vystavuje nezrelá koža. Pravidelné intervaly holenia však, na druhej strane, pomáhajú koži zbavovať sa odumretých buniek, čo ju následne regeneruje a omladzuje.

Pri holení by sa mali dodržiavať určité zásady, aby bola koža naozaj zdravá. Je potrebné ju najprv dôkladne namazať holiacimi prípravkami, aby strojček pekne kĺzal a nedošlo k poškriabaniu ani porezaniu. Muži s citlivou pleťou by sa tiež mali vyhýbať dráždivým preparátom, ktoré odstraňujú z kože lipidy a sú rovnako ako bunky horných vrstiev kože vystavované veľkému tlaku. Samozrejmosťou je ostrá a čistá britva; ťahy ňou treba viesť v smere rastu fúzov.

AS

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK