Stromy roka: vitalita vzácnej jablone a nobilita zámockých drevín

Autor JF/ES október 2017 -

Víťazom ankety Strom roka 2017 sa stala jabloň z Bošáce pred borovicou z Hlohovca a platanom zo Serede. Rozhodlo o tom 23 370 hlasujúcich.

O víťaznom strome nepochybne rozhodla vysoká mobilizácia žiakov a študentov škôl z Nového Mesta nad Váhom a okolia, ktorí poslali do súťaže viac hlasov ako priaznivci v poradí nasledujúcich troch stromov dovedna. Nejde pritom o prvý strom z Bošáce, ktorý v súťaži bodoval. Táto ovocinárska a kopaničiarska oblasť je domovom mnohých malebne situovaných stromov rodiacich kvalitné plody.

Víťazná jabloň nejasného veku je podľa prihlasovateľov pamiatkou na potulných sadárov zo starých čias, ktorých zasadené stromy sa držia a plodia aj po viac ako sto rokoch. Stojí pri ceste a okoloidúcich potešuje na jar kvetmi, v lete tieňom a na jeseň jablkami, ktoré v pivnici vydržia aj rok. Ide o vzácnu a málo známu, až zabudnutú regionálnu odrodu. Tento strom je vlastne pôsobivé torzo; má vnútornú vitalitu, vďaka ktorej neustále nahrádza svoje osudovo stratené časti novými výhonkami. Ich sila naznačuje, že ich bude ešte dlho vystierať k oblohe. „Keď usadneme do jej tieňa, môžeme sa od nej učiť, ako sa nevzdávať a čeliť životným príkoriam,“ filozoficky sa píše v tlačovej správe k výsledkom súťaže.

Kým kopaničiarska jabloň odoláva na predhorí Bielych Karpát občasnej nepohode počasia, ďalšie dve ocenené dreviny si žijú ako na zámku, avšak s náročnou úlohou prežiť rôzne ľudské režimy a vojny. V zámockom parku v Hlohovci, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, sa nachádza najväčší platanový háj v strednej (možno aj v celej) Európe, pričom ocenená borovica lesná je v ňom jedným z najstarším ihličnanov. Väčšinu ihličnatých stromov – vyše 1 500 – tam vyrúbali počas Druhej svetovej vojny, aby z ich dreva postavili provizórny most cez Váh. Naša borovica sa teda radí medzi vzácne výnimky, ktoré toto vyčíňanie prežili.

Tretí v poradí, platan rastúci v zámockom parku v Seredi, vyniká výškou, vekom, krásou a až akousi vznešenosťou. Vysadili ho počas panstva významného rodu Esterháziovcov v rámci rozsiahlych úprav a budovania tzv. anglického parku.

Anketu Strom roka organizuje každoročne Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou Slovenskej sporiteľne. V roku 2017 sa uskutočnil v poradí už päťnásty ročník. Už šiesty rok je jej patrónom spevák Peter Lipa. Víťazná jabloň z Bošáce bude benefitovať z odmeny v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť) a finančného príspevku 300 eur na ošetrenie. Bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka. Rovnakú finančnú odmenu získajú aj stromy na 2. a 3. mieste.

JF/ES

 Výsledky ankety Strom roka 2017 

poradie

názov

lokalita

počet hlasov

1.

Jabloň domáca

Bošáca, okres Nové Mesto nad Váhom

7 303

2.

Borovica lesná

Hlohovec

2 471

3.

Platan západný

Sereď, okres Galanta

2 203

4.

Platan východný

Jelka, okres Galanta

2 055

5.

Lipa veľkolistá

Jabloňovce, okres Levice

1 709

6.

Jabloň domáca

Babinec, okres Rimavská Sobota

1 632

7.

Dub letný

Želiezovce, okres Levice

1 586

8.

Dub letný

Kráľovce-Krnišov, okres Krupina

1 532

9.

Dub cerový

Pozba, okres Nové Zámky

1 263

10.

Gaštan jedlý

Hradište, okres Poltár

963

11.

Jelša lepkavá

Uňatín, okres Krupina

429

12.

Topoľ osikový – osika

Sedliská, okres Vranov nad Topľou

224

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK