Trh so slanými snackmi

Autor KN máj 2016 -

Na Slovensku sa tento trh drží dobre, v ostatnom čase mierne rastie. Zemiakové lupienky tvoria takmer tretinu predaja v segmente.

Čipsov sa u nás predáva približne 0,75 kg na hlavu. V roku 2015 to bolo celkovo 3 974 t, vtedy bol rast segmentu 3,4 %. Z údajov spoločnosti Nielsen tiež vyplynulo, že Slováci vlani utratili za čipsy v uvedenom roku takmer 26,5 mil. eur. „Od roku 2012 sa nám podarilo strojnásobiť podiel na trhu v kategórii slaných pochutín,“ uviedol Josef Neumann, generálny riaditeľ spoločnosti PepsiCo pre SR a ČR. „Významný potenciál ďalšieho rastu vidíme práve v segmente čipsov, kde markantný nárast predaja značky Lay’s prispieva k medziročnému rastu predaja slaných pochutín o dve percentá,“ dodal.

Medzi slovenskými zákazníkmi stále vedie tradičná príchuť, a to slaná. Zároveň sa však výrobcovia snažia osloviť zákazníkov s novými príchuťami či tvarmi chipsov. „Pri výrobe chipsov dohliadame najmä na kvalitu končeného produktu, pričom výroba sa riadi prísnymi kritériami. V posledných rokoch sa nám podarilo vyšľachtiť špecifické odrody zemiakov, ktoré sa vyznačujú oblým tvarom, minimálnym počtom defektov a tvrdou konzistenciou. Vďaka tomu si zákazník môže dopriať chipsy s chuťou a kvalitou, ktorú by pred rokmi márne hľadal,“ uviedol J. Neumann s tým, že na atraktívne produktové inovácie reagujú predovšetkým mladšie generácie spotrebiteľov.

Zo skúsenosti výrobcu lupienkov Lay’s vyplýva, že Slováci patria v rámci strednej a východnej Európy k nadpriemerným konzumentom chipsov. Oproti západoeurópskym krajinám, kde má táto kategória dlhú tradíciu, majú ale ešte čo doháňať. Najviac sa ich spotrebuje vo Veľkej Británii, kde každý Brit skonzumuje ročne cca 3 kilogramy chipsov.

KN

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK