VIDEO Ako majú firmy pristupovať k mladým ľuďom?

Autor JF december 2017 -
Jan Mühlfeit pri interview počas konferencie SlovLog v Bratislave Jan Mühlfeit pri interview počas konferencie SlovLog v Bratislave Youtube

Úspešný kouč a niekdajší topmanažér Microsoftu Jan Mühlfeit hovorí o trendoch, ktoré by si mal všímať každý zamestnávateľ a lovec talentov.

Zvláštnosťou dnešnej doby je, že kým kedysi sa deti učili ovládať modernú techniku od rodičov, dnes je to opačne, konštatoval J. Mühlfeit vo vystúpení na konferencii SlovLog. Inými slovami, je to po prvýkrát v dejinách, keď mladá generácia rozumie novým technológiám a využíva ich lepšie ako generácia pred ňou.

Uvedené zistenie má tri významné dôsledky. Tým prvým je, že mladí ľudia budú podľa Mühlfeita oveľa skôr v riadiacich funkciách – či v biznise alebo aj v politike – ako generácia tzv. baby boomers (dnešní päťdesiatnici). Poukázal pritom na príklady nového rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza (31) a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona (39). Ďalším aspektom je fakt, že mladí ľudia majú disproporcionálne veľký vplyv na nákupné rozhodnutia rodín. Toto tvrdenie dokazuje aj štúdia firmy Toyota, ktorá ukázala, že na rozhodnutie o tom, aké auto si rodina kúpi, majú deti do 11 rokov vplyv v priemere až na 40 %. Tieto deti sú potom o. i. napríklad pod silným vplyvom youtuberov – a takéto veci patria k faktorom, ktoré dnes musia brať do úvahy výrobcovia a predajcovia produktov rôzneho druhu.

Tretím elementom je prednostná orientácia mladej generácie na zážitky – viac ako na vlastníctvo vecí. To na jednej strane poháňa zdieľanú ekonomiku, na druhej strane to mení aj predstavy mladých ľudí o ich preferovanom pracovnom režime, na čo by mali reagovať aj firmy hľadajúce talenty. „Do budúcnosti to bude vyzerať tak, že tí mladí talentovaní ľudia vám povedia: tak dobre, my budeme osem mesiacov pracovať, ale štyri mesiace chceme cestovať. Je to z toho dôvodu, že oni vďaka internetu vidia ten svet globálne a chcú mať napriamo tie zážitky, čo majú na tom internete,“ vysvetlil Jan Mühlfeit.

Uvedené preferencie nemôžu firmy nebrať do úvahy, ak chcú vôbec pretrvať. Jan Mühlfeit cituje ďalší prieskum, ktorý potvrdil, že na dlhodobé udržanie firmy na špičke v brandži (v danom prieskume išlo o horizont 200 rokov) je kľúčová schopnosť organizácie „učiť sa“. To sa rovná schopnosti jednotlivých ľudí v nej učiť sa – a to priamo súvisí so stupňom využitia talentu každého z nich.

JF 

Čítajte tiež:

http://www.netky.sk/clanok/video-kouc-muhlfeit-mlada-generacia-je-disruptivna-vynikajuco-zvlada-technologie-a-derie-sa-nahor

Multimédiá

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK