(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Slováci si na Fair Trade zvykajú pomaly

Autor PJ december 2017 -
Slováci si na Fair Trade zvykajú pomaly PBY

Férový obchod to na Slovensku nemá ľahké. Stále naráža na neochotu priplatiť a pocit, že Slováci sú stále tí chudobní.

Úspešná kampaň Za férové ovocie! spojila 20 mimovládnych organizácií z krajín v Európe i mimo nej. Jej hlavným cieľom je ukázať neľahkú situáciu tých, ktorí pestujú tropické ovocie, ktoré potom príde na náš stôl – najmä banány a ananásy – a ponúknuť nástroje, ako sa dá táto situácia zmeniť. Projekt preto lobuje v Európskom parlamente za prísnejšie pravidlá v dodávateľskom reťazci, proti neférovým obchodným praktikám, investigatívne navštevuje plantáže tropického ovocia v južnej Amerike a v Afrike a presadzuje viac výrobkov s označením Fairtrade v našich supermarketoch.

„S témou férového obchodu sme začínali už v roku 2003, kedy sme v rámci interaktívnej výstavy „Klíma nás spája“ ukazovali kávu s logom Fairtrade. Keď sa nás ľudia pýtali, kde si ju môžu kúpiť, museli sme im po pravde odpovedať, že najbližšie v Rakúsku. Veľmi nás to hnevalo a tak sme v roku 2005 otvorili vlastný Ekoobchod, kde sme ponúkali kávu, čokoládu a čaj v kvalite Fairtrade“, hovorí Juraj Hipš, riaditeľ Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica.

Hoci je už dnes férové výrobky dostať na viacerých miestach a férovú kávu či čokoládu môžete kúpiť online či ochutnať vo vybraných kaviarňach a čokoládovniach, a to najmä v Bratislave, stále je tovar s logom Fairtrade pre bežných ľudí nedostupný. Preto spustila CEEV Živica spolu s partnerskými organizáciami z krajín V4 petíciu za viac férových výrobkov v ponuke supermarketov. Petíciu podpísalo 1 516 ľudí online, v Poľsku poslalo 1 500 ľudí listy priamo do supermarketov a počas rôznych akcií sa podarilo vyzbierať v Česku a na Slovensku ďalších 1 288 podpisov.

„Po 15 rokov vzdelávania v tejto téme by som očakávala väčšiu podporu“, konštatuje koordinátorka kampane na Slovensku Petra Ježeková. „Prekvapilo ma aj to, že sa táto téma neučí na vysokých školách ekonomických. Ako najsilnejšia alternatíva k svetovému obchodu by podľa mňa mala byť súčasťou prednášok“, hovorí.

Prvé lastovičky sa už ale vďaka projektu objavili – v apríli 2017 sa na Fakulte manažmentu UK zrealizovala konferencia pre študentov, ktorej súčasťou bola aj debata o Fairtrade. V októbri sa podobná akcia konala na Ekonomickej univerzite v Bratislave.

Dobrou cestou, ako férový obchod verejnosti priblížiť, bolo pozvanie dvoch pestovateliek férových banánov z Ekvádora na Slovensko. Ich prítomnosť mala ohlas v médiách a téma sa tak dostala k širšej verejnosti.

Medzi hlavných predajcov fairtradových výrobkov patria TCHIBO Slovensko, TESCO STORES, Kaufland Slovenská republika, OMV Slovensko v rámci konceptu VIVA Café a Unilever Slovenská republika (zmrzliny Ben&Jerry´s). K dlhodobým predajcom patria spoločnosti Miko Káva, dm drogerie markt Slovensko a Hans Riegelein. V predajniach Billa je možné kúpiť férové banány. Na Slovensku je zatiaľ jediný certifikovaný spracovateľ – pražiareň kávy Ten Senses, ktorá zároveň predáva svoje výroby pod značkou Samay Coffee.

„Spoločnosti predávajúce Fairtrade produkty na Slovensku reagujú skôr na požiadavky svojich materských spoločností, ktoré tieto produkty ponúkajú ako súčasť sociálnej korporačnej zodpovednosti, ako na tlak zákazníkov. Je preto dôležité naďalej vychovávať slovenských spotrebiteľov a hľadať spôsoby, ako im čo najlepšie priblížiť nástroje, vďaka ktorým môžu pomôcť tým, ktorí pestujú jedlo, ktoré denne jeme – nie ako charitu, ale ako spravodlivý obchod," uzatvára Kristína Hudeková z portálu Čierna labuť.

PJ