Ako sa stredoeurópski IT vývojári presadili za morom

Autor Pavel Kašpar december 2016 -
Ako sa stredoeurópski IT vývojári presadili za morom Pixabay

Dostať zákazku na webdizajn pre zahraničnú firmu? Pre niekoho sen, pre iného už rutina. Ako sa môže IT firma z nášho regiónu uplatniť v zahraničných projektoch?

Pokiaľ ide napríklad o USA či Kanadu, bojujete so vzdialenosťou, s jazykom, časovým posunom a tiež s tým, že stredná Európa nie je najlacnejšia. Michal Haták vie o tom svoje; pracuje v jednej z popredných digitálnych agentúr v Česku. Už päť rokov vedie oddelenie zákazkového vývoja webových a mobilných aplikácií, z toho posledné dva roky pracuje pre kanadských klientov. Konkrétne, pre investora vo Vancouveri vyvíja na mieru softvér, ktorý uľahčuje život na tamojšom realitnom trhu. Počas týchto rokov sa presvedčil o tom, že na presadenie stredoeurópskej firmy v zahraničí je potrebné počítať s mnohými prekážkami a naučiť sa súperiť s tými najlepšími. Ponúka niekoľko tipov, ktoré môžu pomôcť aj vám.

1. Bez odporúčania nemáte šancu

Do vývoja veľkých projektov sa takmer nikto nepúšťa bez odporúčania na konkrétnu firmu alebo tím. „Ideálne je, ak už máte skúsenosti s menšími projektmi a získate si dôveru. Spokojný klient vám potom buď poskytne dobré referencie v prípade, že sa sami uchádzate o nejaký projekt, alebo vás rovno konkrétnej firme odporučí,“ hovorí M. Haták. Agentúra Inizio.cz, pre ktorú pracuje, sa dostala do Kanady po niekoľkých rokoch práce pre klienta v Nemecku; ten ju následne odporúčal.

2. Už nerozhoduje cena, ale kvalita

Napríklad vo Vancouveri pôsobia stovky technologických spoločností, ale napriek tomu je tam aj pre zahraničnú firmu reálne získať prácu na zaujímavom projekte. Vďaka technologickým gigantom je miestny pracovný trh už absolútne „prebraný“. Musíte však mať čo ponúknuť – a cena to rozhodne nie je. Keď chcú firmy zo západu ušetriť na vývoji webu, jednoducho sa obrátia na programátorov z Indie, ktorí pracujú za jednotky dolárov na hodinu. Priestor pre firmy zo strednej a z východnej Európy je tam, kde firmy požadujú naozaj kvalitu, niečím špecifickú prácu a niečo navyše.

3. Naučte sa mnohokrát prehrať, kým vyhráte

Hoci majú napríklad v Nemecku či Británii oproti stredoeurópskym IT pracovníkom trojnásobné platy, zodpovedá tomu aj veľká efektivita práce, do ktorej ich dotlačila svetová konkurencia. Preniknúť tam znamená naučiť sa robiť veci v ich kvalite – a ani vtedy nemáte vyhrané. „Najskôr sme to asi desaťkrát alebo dvadsaťkrát skazili, kým to konečne vyšlo,“ hovorí zo skúsenosti M. Haták.

4. Flexibilita vám všetko uľahčí

Ak chcete uspieť, musíte byť veľmi flexibilní, pretože nie všetko sa dá vyriešiť cez skype. Je potrebné sa zmieriť s tým, že práca na zahraničnom projekte je časovo náročnejšia. Musíte občas do danej krajiny letieť a tiež sa prispôsobiť časovému posunu. Tak napríklad keď máme v Európe 17 hodín, v Kanade sa ešte len začína pracovný deň.

5. Berte to ako výzvu a buďte odvážni

Človek musí vystúpiť zo svojej komfortnej zóny, všetko napríklad riešiť v angličtine, často bez ohľadu na sviatky. S čímkoľvek bojujete, berte ako výzvu, že sa môžete niečo nové naučiť, v niečom sa zdokonaliť alebo prekonať seba samých. Túto skúsenosť vám nikto nevezme a môžete ju zúročiť v ďalšej práci.

PK

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK