Relax v Ráckeve

Autor február 2017 -

Prekvapivé objavy pre milovníkov wellness, ticha aj architektúry len kúsok za Budapešťou.

O tom, že Maďarsko je zasľúbenou krajinou kúpeľného a wellness turizmu, sa presviedča čoraz viac návštevníkov aj zo Slovenska. Kto hľadá naozajstný relax, teda miesto, na ktorom si vo vysokom štandarde užije vodný živel a hotelové služby takpovediac „ďaleko od hlučného davu“, mal by zvážiť návštevu mestečka Ráckeve. Desaťtisícové sídlo leží pri bočnom ramene Dunaja asi 50 km južne od Budapešti. Je obľúbeným cieľom návštevníkov z metropoly, s ktorou ho spája aj prímestská železnica; autom je sem dosť blízko z diaľničného obchvatu.

Pri dunajskom ramene

V Ráckeve je akvapark, no náročnejší návštevník môže využiť aj služby štvorhviezdičkového wellness hotela Duna Relax a jeho kúpeľných zariadení. Parková lokalita na protiľahlom brehu od centra mesta s riekou takmer pod oknami je jedným z jeho bonusov.

Hotelový hosť si môže urobiť prechádzku cez most do centra malého mesta, ktoré dýcha vidieckym pokojom. V histórii nemalo obzvlášť významné postavenie a nemá ani hradby, takže pripomína veľkú dolnozemskú dedinu. Prechádzka po jeho uliciach a nábrežiach má až akýsi „piešťanský“ relaxačný charakter, pravda, ak sa na ňu nevyberiete v sobotu alebo v stredu, keď sa hlavné nábrežie zmení na veľké trhovisko.

Klenoty stavebnej histórie

Aj Ráckeve však malo svoju vlastnú zaujímavú históriu, ktorej pamiatky stoja za návštevu a obdiv. Najväčší vplyv na rozvoj mesta mali Srbi, ktorí sa tu usadili v 15. storočí, utekajúc pred tureckou okupáciou Balkánu. Mestu dali aj meno (Rác = Srb) a rozvinuli v ňom čulé hospodárske aktivity, založené najmä na poľnohospodárstve a rybolove.

Jedným z výsledkov ich ekonomického úspechu je nevšedná, vari až jedinečná stavba, ktorú by mal vo svojom živote navštíviť každý milovník architektonických kuriozít. Ide o pravoslávny kostol, postavený však v štýle čistej gotiky, a to v období renesancie. Kostol je vo vnútri bohato vyzdobený ikonopisnými maľbami. Ďalšou zaujímavou stavbou v meste je barokový palác, ktorý dal postaviť slávny vojvodca Eugen Savojský; dnes slúži tiež ako hotel.

rsz rezerva kostol Rackeve dsc07766Srbský kostol v Ráckeve

Hotel bez pobehujúcich detí

Cestovný ruch v Ráckeve sa pomerne nedávno dostal do centra verejnej diskusie práve vďaka spomínanému Duna Relax Hotelu, jednému z prvých wellness hotelov v krajine. Manažment a majitelia hotela, ktorý funguje od roku 2003, v ňom v roku 2015 prestali ponúkať ubytovanie rodinám s deťmi mladšími ako 12 rokov.

Ako objasnil majiteľ hotelovej spoločnosti Tamás Sárvári, wellness hotel v Ráckeve sa profiluje ako „romantický“, a teda preferuje manželské dvojice bez detí. To ocenia aj ostatní hostia v zariadení. Naproti tomu, v inej lokalite spoločnosť prevádzkuje zasa hotel špeciálne zameraný na pobyty rodín s deťmi. Neobvyklé rozhodnutie vyvolalo diskusiu, ale hotel v ňom vytrval. V internetovom hlasovaní na portáli Origo ho dokonca podporilo 92 % respondentov.

Juraj Filin

rsz 20161008 090537 001 01 wellness

Wellness bazén v hoteli Duna Relax

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK