Obranyschopnosť tela treba posilňovať

Autor VN február 2017 -

Pri oslabenej imunite sme náchylnejší na prechladnutie, chrípku a iné vírusové či bakteriálne infekcie.

Náš imunitný systém môžeme prirovnať k mikrobojisku, kde imunitné bunky ako verní vojaci hrdinsky odolávajú sústavnej invázii cudzích organizmov. Schopnosť tejto armády brániť sa je do veľkej miery ovplyvnená naším životným štýlom.

Zložky vnútorného vojska

Náš imunitný systém zahŕňa viaceré orgány a bunkové sústavy – k primárnym patria pečeň, kostná dreň a týmus, k sekundárnym slezina, lymfatické uzliny a lymfatické tkanivo v žalúdočno-črevnom trakte, v pľúcach a v močovo-genitálnom systéme.

Pomocnou zložkou je koža, vytvárajúca škodlivým látkam mechanickú bariéru, ale tiež žalúdočné enzýmy, pôsobiace ako prirodzená chemická obranná hrádza. „Dôležitou súčasťou imunitného systému je mikroflóra v tráviacom trakte; 80 – 90 % našej imunity je práve v čreve,“ hovorí imunológ MUDr. Radovan Košturiak. Žiaľ, črevná mikroflóra je vinou nezdravého stravovania, užívania antibiotík a aditív v potravinách často zmenená a neplní svoju funkciu.

Vplyv počasia

Počet chorôb stúpa najmä za vlhkého počasia s nízkymi teplotami. Dospelý človek prechladne priemerne trikrát do roka. Najčastejšie počas zmien ročných období, teda na jeseň či na jar. Zmena počasia z chladného na teplé alebo opačne je ideálnym časom na rozšírenie viróz.

Znížená imunita sa nemusí prejaviť len infekciami, ale aj únavou, zimomrivosťou, zvýšenou teplotou, potením či nechutenstvom. Výsledkom oslabenej imunity bývajú aj opakované herpesy, afty v ústnej dutine, rôzne kožné ochorenia (bradavice, mykózy). Známym fenoménom posledných rokov je aj chronický únavový syndróm.

Ako podporiť imunitu

Okrem zdravej životosprávy, dostatku pohybu, otužovania a vyváženej stravy môže k správnej funkcii imunitného systému prispieť aj inovatívny výživový doplnok Rinimun® 500. Tento prírodný imunomodulátor predstavuje patentovanú zmes makronutrientov s obsahom proteínov, vláknin, betaglukánov, mastných kyselín, aminokyselín, antioxidantov a mikronutrientov – vitamínov (hlavne skupiny B) a minerálov. Obsahuje účinnú látku EpiCor® a niektoré ďalšie látky podporujúce imunitné funkcie, napr. dobre vstrebateľnú formu zinku.

„Posilňujúci vplyv na imunitu možno očakávať v rozmedzí od dvoch do štyroch týždňov. Preto je vhodné začať ho užívať na jeseň a pokračovať preventívne celú zimu,“ hodnotí účinky MUDr. Košturiak.

VN

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK