Čas na očistu organizmu

Autor PK máj 2017 -

Zbavte sa prebytočných kíl a upevnite svoje zdravie lepším životným štýlom.

Leto už čaká za dverami – a s ním i dovolenka v plavkách. A pre vás sa začína plánovanie, ako v nich tohto roku vyzerať naozaj skvelo. Trápenie sa hladom dopadne málokedy dobre, rozhodne je lepšie riadiť sa širšími zásadami zdravého životného štýlu. Nielenže vďaka nim budete vyzerať lepšie, ale hlavne sa budete lepšie cítiť. Rady a tipy prinášajú odborníci.

Hýbte sa a jedzte tie správne potraviny

Nie je nevyhnutne potrebné drieť dlhé hodiny v posilňovni. Vášmu zdraviu prospeje už každodenných 30 minút chôdze. Môžete si trebárs urobiť prechádzku cestou z práce, prejsť sa so psom alebo namiesto výťahu vyjsť po schodoch.
Doprajte si pravidelnú dávku detoxikácie – v podobe šťavnatého ovocia či zeleniny. „Zaručene sa budete cítiť lepšie a budete mať viac energie. Ovocie i zeleninu môžete konzumovať tak vcelku, ako aj vo forme štiav či pyré,“ hovorí výživová poradkyňa Věra Burešová. Vaše telo prečistia napríklad zeler, cuketa, žerucha, artičoka, celozrnné obilniny, špargľa, pór, cibuľa, čakanka alebo celkom obyčajné jablko či hruška. Antioxidačné účinky majú olivový a repkový olej, granátové jablko, brokolica, kivi, mandarínka, pomaranč, citrón, mrkva či rajčina.
Ani zdravé chudnutie nemusí byť trápením: najzásadnejšou je pestrá a hlavne pravidelná strava. V. Burešová radí: „Jesť by ste mali každé tri hodiny; preto raňajkujte, desiatujte, obedujte, olovrantujte aj večerajte. Vďaka pravidelnosti nebudete cítiť hlad. Nezabúdajte ani na pitný režim. Ideálne je vypiť dwnnw minimálne 1,5 litra čerstvej neperlivej vody.“

Pomôže aj čaj

Vďaka jarnému detoxu sa naše telo i myseľ pripravia na slnečné dni plné energie. Detoxikácia je očistný proces, ktorý zbavuje organizmus škodlivých látok, vedúcich k poruchám telesných funkcií. Správne vykonaná detoxikácia harmonizuje organizmus, zbavuje ho únavy a prináša pocit zdravia. Nejde však len o ľahký jedálny lístok a cvičenie, ale hlavne o pitný režim.
Dobrou alternatívou vody sú čaje. Čajové rituály majú svoje miesto predovšetkým v ázijských krajinách, ktoré sú pre nás pomerne vzdialené a exotické. Ale i obyčajne pripravená šálka čaju nám môže pomôcť sa upokojiť, urobiť si aspoň pár minút len pre seba a svoje myšlienky. V našich podmienkach sú na to vhodné kvalitný zelený čaj alebo špeciálne bylinkové čaje.

Ako sa správne postiť

Pôst je vždy vhodný, tradične sa odporúča najmä na jar: telo sa ním zbaví negatívnych látok a toxínov, ktoré sa tam uložili cez zimu, a pomôže naštartovať organizmus. Pôsty sú väčšinou 1- až 3-denné, pokročilejší môžu držať až 10-denný pôst.
„Vyčistia sa črevá, ktoré tak začnú lepšie prijímať vitamíny a všetky potrebné látky – a navyše, človek nejaké to kilo schudne,“ potvrdzuje Lenka Čejková, zdravotná sestra z Carun Pharmacy. „Pri pôste je však veľmi vhodné zvýšiť príjem tekutín, predovšetkým čistej vody, aby dochádzalo k rýchlejšiemu vyplavovaniu škodlivín,“ upozorňuje. Postiť by sa však nemali tehotné ženy, ľudia s chorým žalúdkom a diabetici.
„Pre úplných začiatočníkov odporúčam pôsty na ovocných a zeleninových šťavách, ktoré sú zdravé a zároveň chutné,“ hovorí L. Čejková. Vhodné je počas pôstu ich striedať s čistou vodou a dobre zvolenými druhmi čaju.

PK

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK