Oplatia sa investície do nezabehnutých startupov?

Autor Marek Loduha jún 2017 -

To vopred asi nikto nevie a univerzálna predpoveď neexistuje. Ak sa rozhodnete podporiť myšlienku, ktorá sa vám zdá nádejná, rešpektujte niektoré dôležité zásady.

Nedá sa jednoznačne a bez posúdenia zavrhnúť vec, o ktorej človek v podstate nič nevie. Možno by bolo škoda neskúsiť investovať do nápadov, ktoré majú skutočnú „šťavu“. Veď ani v bežnom živote nemáme vo všetkom zaručenú istotu. Pokiaľ sa rozhodnete investovať do šikovnej myšlienky mladých ľudí, nezabudnite na niekoľko dôležitých vecí.

Čo si treba všímať?

Úplne všetko a do detailu. Vkladáte dôveru a financie do rúk a schopností v podstate neznámych ľudí, preto dajte pozor na každý detail.

Poznajte autorov nápadu

Úplne všetky vlastnosti možno dôležité nie sú, no spoznať dobre osobu, na ktorej stojí návratnosť vašich prostriedkov, je vhodné. Čo všetko konkrétny človek dosiahol, aké má schopnosti, vzdelanie a prípadné úspechy. Ak je určitý nápad výsledkom práce viacerých ľudí, treba si všímať kvalitu tímu a bude potrebné podobne ho dopodrobna analyzovať.

Nezabudnite na práva

Pri spoločnom podnikaní na základe využitia potenciálu inej osoby hrajú úlohu autorské práva. Duševné vlastníctvo patrí človeku, ktorý prišiel s myšlienkou; vy si môžete uplatniť nárok na zisk podľa uzavretej dohody.

Dlhodobý horizont

Plánovanie a stratégia je pre podnikateľa základom, preto nezabudnite na veci, ktoré sa v priebehu rokov môžu zmeniť. Ide o ekonomickú situáciu v krajine, dlhodobé disponovanie financiami a, samozrejme, ambície, ktoré môže mať daný projekt počas svojho ďalšieho rastu. Dobrým signálom sú aj investície ďalších záujemcov.

Marek Loduha, Seocentrum

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK