Deväť rád ako ušetriť na teple

Autor Martin Semrič január 2019 -
Deväť rád ako ušetriť na teple Pixabay

Ceny za teplo radikálne stúpnu. ÚRSO totiž teplárom, ako jediným, povolil nakupovať plyn na komoditnej burze. Za reálne ceny.

Slovenské domácnosti budú mať túto zimu výrazne drahšie teplo. Teplárenským spoločnostiam totiž Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) povolil výrazné navýšenie cien. Ešte v polovici júla bol koeficient na vstupnej cene komodity na úrovni 1,07. ÚRSO teraz povolil teplárňam výrazné zvýšenie koeficientu – na 1,28. Má to byť reakcia na prudké zvýšenie burzových cien plynu. Preto domácnosti pri odbere tepla od veľkododávateľov zaplatia asi o 5 eur za MWh viac ako vlani. Ide o významný nárast. Vyúčtovanie za toto radikálne zdraženie však príde až po parlamentných voľbách.

Niekto áno, niekto nie...

Regulátor argumentuje vytvorením podmienok na zabezpečenie plynulej a bezpečnej dodávky tepla počas celého roka 2019, bez rizika jej prerušenia. Je smutné, že podobný prístup neuplatňuje voči všetkým dodávateľom energií. Lebo tí, ktorí predávajú elektrinu a plyn koncovým zákazníkom za regulované ceny, nemajú možnosť nakupovať na burze za reálne ceny. Preto mnohí z nich svoje pôsobenie na trhu ukončili.
Domácnosti, ktoré chcú na vykurovaní ušetriť, by preto mali vykonať viaceré opatrenia smerujúce k jeho vyššej efektívnosti. Počas nadchádzajúcej zimy tým môžu ušetriť aj stovky eur – to sa týka najmä firiem a ľudí v rodinných domoch. Preto odporúčame riadiť sa nasledujúcimi radami.

Skontrolujte tesnenia okien a dverí
Zle utesnené otvory môžu zvýšiť účty za vykurovanie až o pätinu. Teplo zbytočne uniká do okolia až do tej miery, že niekedy sa dokonca vyplatí vymeniť staré okná či dvere za nové. Problémom môže byť aj poškodené alebo opotrebované tesnenie. Preto sa oplatí ho skontrolovať a v prípade potreby vymeniť. Úspora na vykurovaní môže v takomto prípade presiahnuť aj 15 %.
Namontujte si na radiátory termoventily
Termoventily dokážu ušetriť viac ako 10 % nákladov na kúrenie. Radiátory nebudú vďaka nim zbytočne zapnuté, napríklad keď si miestnosť zohrejete varením alebo vďaka skleníkovému efektu počas slnečného dňa.
Kotol pravidelne servisujte
Ak trpí poruchami, znižuje sa jeho efektivita a zbytočne prichádzate o peniaze. Podobne ako pri oknách je niekedy vhodná výmena kotla za nový, efektívnejší. Úspora – v závislosti od veku starého kotla – môže výrazne presiahnuť 10 % z účtu za kúrenie.
Odvzdušnite radiátory
Vzduch v radiátoroch a potrubiach môže zvýšiť náklady až o 10 %. Preto ich pred vykurovacou sezónou odvzdušnite.
Využite klimatizáciu
Moderné klimatizačné jednotky majú tepelné čerpadlo, ktorým si môžete prikúriť predovšetkým počas jesenných a jarných dní.
Miestnosti neprekurujte
Zníženie teploty o jeden stupeň ušetrí približne 6 % nákladov na vykurovanie. Preto zvážte, či miestnosti neprekurujete. Najteplejšie by malo byť v kúpeľni – okolo 24 °C. V ostatných priestoroch by teplota nemala presiahnuť 22 stupňov; na chodbách a schodiskách môže byť ešte nižšia. Pomáha aj podlahové kúrenie – zvyšuje pocitovú teplotu v miestnosti, takže v nej môžete kúriť menej intenzívne.
Nevetrajte nonstop
Ak máte stále otvorené okno „na vetračku“, znižujete tým teplotu v miestnosti, a preto musíte kúriť viac. Lepšie je vetrať iba raz a intenzívne. Napríklad tak, že otvoríte okná i dvere dokorán a vďaka prievanu rýchlo vymeníte väčšinu vzduchu vo vnútri.
Temperujte
Ak odchádzate z domu, nevypínajte kúrenie úplne – rovnako ani v noci. Nastavte kúrenie na udržiavanie nižšej teploty – je to lacnejšie, než potom vykurovať celkom vychladnuté izby. Na noc je vhodné teplotu v miestnostiach o niečo znížiť. Je zbytočné kúriť naplno, keď spíte.
Izolujte potrubia
Ak máte kotol napríklad v chladnej pivnici, zaizolujte potrubia, ktoré z neho vedú do vykurovacej sústavy. Nebudete zbytočne prichádzať o teplo počas jeho „cesty“ do radiátorov.

Martin Semrič, portfólio manažér
Magna Energia, a.s.

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK