Dovolenka u susedov

Autor JP jún 2020 -
Dovolenka u susedov © koenigshofer_grossglockner.at

Prijmite niekoľko nápadov a tipov na aktívnu dovolenku v Korutánsku – slnečnom juhu Rakúska.

Príroda bola k tejto spolkovej krajine našich západných susedov veľmi štedrá. Nachádza sa tu mnoho čistých, teplých jazier uprostred Álp a majestátne hory, siahajúce až do trojtisícových výšok. Korutánsko má najväčšie vodné bohatstvo v Rakúsku – na jeho území sa nachádza nie menej ako 200 jazier, 8 000 km riek, 60 liečivých prameňov a 43 ľadovcov.

Desať jazier naraz

Veľký korutánsky jazerný okruh umožňuje takýto počin. Cyklistická trasa v tvare ležatej osmičky s celkovou dĺžkou 340 km vznikla ako spoločný projekt piatich miestnych destinácií: Millstätter See, Villach – Faaker See – Ossiacher See, Wörthersee, Klopeiner See – Südkärnten a regiónu Nassfeld – Pressegger See – Lesachtal – Weißensee. Tvar ležatej osmičky umožňuje ľubovoľné kombinácie jednotlivých úsekov trasy.

Cez tri krajiny

Alpe Adria Trail predstavuje 43 etáp v celkovej dĺžke 750 km. Vedie z Rakúska (od ľadovca Großglockner) cez Slovinsko až k severnému Jadranu do Talianska. Nie je nutné prejsť hneď všetky trasy. Stačí len 21 korutánskych etáp, vedúcich pozdĺž ľadovcov, riek a teplých jazier – a získate nezabudnuteľné zážitky zo slnečnej strany Álp.

Korutánske panoramatické cesty

Rozmanité pohoria Korutánska sa dajú dobre preskúmať aj autom. Milovníkom prírody a turistom sa vždy oplatí navštíviť vysokohorské alpské cesty Großglockner Hochalpenstraße, Nockalmstraße, Villacher Alpenstraße alebo Goldeck Panoramastraße. Prvá je jednou z najkrajších panoramatických ciest v Európe a patrí k najnavštevovanejším miestam Rakúska. Na južnom začiatku sa nachádza známa horolezecká obec Heiligenblut, o 16 km ďalej je dostupná časť cesty Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Dajú sa tu podnikať pešie túry, napríklad na ľadovec Pasterzengletscher alebo cez panoramatický chodník Klarstein k Swarovského pozorovacej vyhliadke.

100 zaujímavostí zdarma

Múzeá, lanovky, vodné parky, plavby loďou, panoramatické cesty, voľnočasové a zážitkové aktivity – absolvovať toto všetko umožňuje karta Kärnten Card. Platí od apríla do októbra a stojí od 43 eur na týždeň (od 22 € pre deti). Presný prehľad výletných cieľov nájdete na www.kaerntencard.at. Okrem toho v Korutánsku platí aj množstvo regionálnych bonusových kariet.

Bad Kleinkirchheim

V tejto obci otvorili v roku 2019 najdlhšiu trasu na horskú cyklistiku v Európe. Približne 15-kilometrový zjazd z vrchu Kaiserburg (1 800 m n. m.) vedie až k údolnej stanici lanovky v blízkosti termálnych kúpeľov v centre obce.

Vlastnoručne upečený chlieb

V Korutánsku, vôbec prvej cestovateľskej destinácii na svete s prívlastkom Slow Food, má regionálna, sezónna a tradičná kuchyňa zvláštny význam. Preto sú miestni obyvatelia a hostia pozvaní, aby sa majstrom kulinárskeho remesla pozerali pri ich práci cez plece. Kto má chuť, môže dokonca priložiť ruku k dielu. Spektrum ponuky zahŕňa kurzy pečenia chleba, spracovania mlieka, varenia piva až po ochutnávky byliniek.

Leto na lyžiach

Od júna otvára letnú sezónu stredisko na ľadovci Mölltaler Gletscher. Na svoje si prídu nielen peší turisti hľadajúci relax a pohodu na nádherných túrach po okolí, ale aj lyžiari s chuťou na pravú letnú lyžovačku.

Nockberge Trail

Je prvou celoročnou trasou v Rakúsku, ktorú si možno rezervovať online. V lete máte možnosť užiť si ju krok za krokom ako pravú päťetapovú turistickú trasu, v zime sa z nej stáva viacdenná skialpinistická trasa so štyrmi etapami. Zavedie vás na nádherné hrebene a vrcholky pohoria Nockberge.

Drávska cyklotrasa

Spája Rakúsko, Taliansko, Slovinsko a Chorvátsko. Z celkovej dĺžky 510 km sa 222 nachádza v Korutánsku. Je dôsledne značená, dokonale prispôsobená (asfalt, jemná štrková vrstva). Jej veľká časť vedie popri najdôležitejšej korutánskej rieke Dráva – uprostred prekrásnej krajiny medzi horami a jazerami vhodnými na kúpanie. Najjužnejšiu rakúsku spolkovú republiku by ste zvládli prejsť za štyri dni, ale potom by vám už nezostal čas na zaujímavosti pri trase. Okrem iného tu na vás čaká viac než 50 certifikovaných drávskych hostincov. Okrem občerstvenia ponúkajú aj možnosť nocľahu, hoci len na jednu noc. Sú vybavené nabíjacími stanicami pre elektrobicykle, bezpečnými bike-parkoviskami a tiež sušiarňami vlhkého oblečenia.

Viac informácií nájdete na www.visitcarinthia.at alebo na www.korutany.com.

JP

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK