Ktorým biznisom sa bude dariť napriek lockdownu a ďalším obmedzeniam

Autor RM február 2021 -
Ktorým biznisom sa bude dariť napriek lockdownu a ďalším obmedzeniam freepik

V súčasnosti zažíva podnikanie na Slovensku – a takmer všade vo svete – krušné časy. Pre koronakrízu bolo nutné vo väčšine krajín zaviesť tvrdý lockdown, ako aj rôzne ďalšie obmedzenia. A to biznisu neprospieva. Existujú však odvetvia, ktorým sa darí aj napriek sprísneným opatreniam na ochranu verejného zdravia. Ktoré sú to?

Nevídaný boom e-shopov

Samozrejme, e-shopom sa darilo aj pred koronakrízou. V súčasnosti sú však často jedinou možnosťou, ako si zaobstarať potrebné veci do domácnosti alebo oblečenie. Tvrdý lockdown totiž znamená, že si ich v bežnom obchode nekúpime. Zvýšenie online predaja zaznamenáva káva, domáce potreby, v lete sa predávali veci pre majstrov, náradie, kosačky, ale aj oblečenie, tričká, bundy s potlačou, king queen mikiny, rifle či spodná bielizeň z pohodlia domova, prostredníctvom e-shopu. Hoci v obchodoch tovar je, nedá sa kúpiť.
Jedným z opatrení je aj to, že deti nechodia do škôl. Vzdelávanie prebieha dištančnou formou, čo však neznamená, že deti nepotrebujú školské pomôcky. Kde najľahšie kúpiť napr. potreby na domácu výtvarnú výchovu? Pochopiteľne, tou správnou voľbou je opäť hlavne e-shop. Ani online predaj potrieb na kreslenie totiž koronakríza nezasiahla. Skôr naopak – je veľký predpoklad, že sa mu v budúcnosti bude dariť ešte viac. Veď nie je nič pohodlnejšie, ako sadnúť k počítaču a vybrať si svoje obľúbené farbičky či pastelky na kreslenie. To isté, samozrejme, platí aj pre iný tovar. A čím bude lockdown trvať dlhšie, tým väčšie budú zárobky prostredníctvom online predaja.

Predaj potravín a krmív

Koronakríza neovplyvnila predaj potravín v kamenných obchodoch. Skôr naopak – objem ich predaja mierne vzrástol. Ľudia si radi robia zásoby. To isté platí aj pre maškrty domácich maznáčikov. Napr. predaj krmiva pre vášho psa nie je žiaden problém – dostanete ho skoro v každom kamennom obchode. Aj v tomto prípade ide objem tržieb smerom nahor.

Zlatý vek streamovacích služieb a hrania

Koronakríza doslova raketovou rýchlosťou odštartovala využívanie streamovacích služieb. Veľa ľudí je nútených ostať doma v domácej karanténe. Ako čo najpríjemnejšie stráviť to more voľného času? Riešením je buď kniha alebo film. Ide tak o biznis, ktorý si aj napriek lockdownu a obmedzeniam každý deň pripisuje kráľovské zisky. Streamovacie giganty ako sú Netflix, HBO GO, či Apple TV zaznamenávajú výrazný nárast návštevnosti. Podobne je na tom aj „online gaming“ – herné platformy. Populárnymi sa stali najmä rôzne e-športy.
Čím dlhšie bude trvať lockdown a rôzne obmedzenia, tým viac bude táto forma zábavy zarábať. A to na úkor tržieb z premietania filmov v kinách. Tie sa v súvislosti s opatreniami na ochranu verejného zdravia prepadli až na samé dno.
Vedeli ste? Podľa spoločnosti Bloomberg celosvetové streamovanie filmov a videí narástlo o 20 %. Je dokonca možné, že ak lockdown bude trvať dostatočne dlho, divák nakoniec kinosály definitívne opustí a presedlá k Netflixu či HBO GO. Dopyt po sledovaní filmov online narástol dokonca tak veľmi, že Netflix a Youtube boli požiadaní, aby zredukovali kvalitu svojich streamov. Dôvodom bola príliš veľká preťaženosť internetu.

Darí sa aj donáške jedla

Aj reštaurácie sa vinou obmedzení na svojho zákazníka smutne pozerajú iba cez zatvorené dvere. Preto, podobne ako e-shopy, aj donáškové služby práve teraz zažívajú svoj rozmach. Ľudia ich využívajú na bezkontaktný nákup nielen pre seba. Často sú jediným spôsobom, ako zabezpečiť chutné jedlo či základné potraviny pre svojich príbuznych, ktorí sú práve v karanténe. Pre niektoré reštaurácie sa donáška jedla stala dokonca jedinou možnosťou, ako prežiť súčasné obmedzenia pohybu ľudí.

Ktoré pracovné činnosti sú v čase lockdownu na vzostupe?

Koronakríza niektoré odvetvia biznisu takmer úplne odstavila, napr. cestovný ruch alebo gastronómiu. Našťastie, niektoré firmy sa dokázali novej situácii prispôsobiť. A to hlavne prácou z domu – home office. Do popredia sa tak dostáva vývoj rôznych aplikácií, ktoré takúto prácu uľahčujú. Bavíme sa napr. o aplikácii Zoom, ktorá sa špecializuje na oblasť video konferencií. Tie sú momentálne veľmi žiadané. Nevyužívajú sa len na prácu, ale dokonca aj v dištančnom vzdelávaní. Podobne sú na tom aj programové produkty od spoločností Microsoft Teams či Skype.
S uvedeným vývojom telekonferenčných technológií súvisí aj súčasný dopyt práce. Už nie je taký veľký hlad po asistentoch, odborných predajcoch či operátoroch výroby. Momentálne sú v popredí najmä posty ako IT špecialista alebo správca počítačových sietí. Väčšina personalistov sa dokonca zhoduje v názore, že práca z domu si svoj význam a dôležitosť udrží aj po koronakríze. Mnohé firmy sa už dokonca ku klasickej pracovnej činnosti v kanceláriách ani nevrátia.
Momentálne výrazne rastú aj tržby farmaceutického priemyslu. Preto je práca v tomto odbore veľmi žiadaná a aj dobre platená. V popredí je hlavne vývoj liekov, ako napr. Remdesvir. Pochopiteľne, úsilie sa v prvom rade zameriava na vývoj vakcín a testovacích súprav. S uvedeným narastá i význam vedcov tejto vedeckej oblasti a ich lepšie finančné ohodnotenie.
Vedeli ste? Niektoré svetové automobilky, ako napr. General Motors, Ford alebo Tesla, prispôsobili svoju výrobu aj na produkciu pľúcnych ventilátorov.

RM

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK